Kardinali počeli pripreme za izbor pape

Katolički kardinali počeli danas razgovore pošto vijeće kardinala (konklava) uskoro treba da se sastane zbog izbora novog pape, poslije ostavke Benedikta XVI

0 komentar(a)
Vatikan, kardinali, Foto: Reuters
04.03.2013. 09:16h

Na vatikanskim sastancima, koji su danas počeli i zovu se Generalna kongregacija, treba da budu određeni datum za početak konklave i kandidati za novog poglavara 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Mjesto novog pape je i dalje upražnjeno, a kandidati mogu biti sveštenici iz svih djelova svijeta, iz progresivnog ili tradicinalističkog krila katoličke crkve, navodi AFP. Sastanci, koji će trajati skoro čitave sedmice, takođe predstavljaju priliku da se utvrde prioritetni ciljevi novog pape.

Još nije utvrđen datum za izbor 266. pape po redu, mada su italijanski mediji nagovijestili mogućnost da to bude 11. mart. Dekan Kardinalskog koledža Anđelo Sodano je istakao da datum neće biti utvrđen dok svi kardinali elektori ne stignu u Rim.

Na Generalnoj kongregaciji, koja se odvija iza zatvorenih vrata, takođe će biti obavljene pripreme za samo glasanje, kao što je, na primjer, naručivanje specijalne peći koja će biti postavljena u Sikstinskoj kapeli gdje će biti spaljivani papirići poslije svake od dvije dnevne runde glasanja.

Ako je dim iz peći crn (u tu svrhu se dodaje specijalna hemijska supstanca), to znači da nijedan kandidat nije osvojio neophodnu dvotrećinsku većinu. Ako je dim bijele boje, to znači da je papa izabran.

Britanski kardinal ne prisustvuje sastancima pošto se prošlog mejseca povukao nakon što je priznao neprimjereno seksualno ponašanje prema sveštenicima 80-ih godina prošlog vijeka.

"Moje seksualno ponašanje je bilo ispod standarda koji su se očekivali od mene kao sveštenika, biskupa i kardinala", izjavio je Kit O'Brajan u nedjelju poslije podnošenja ostavke i odlaska u penziju.

Među glavnim kandidatima za novog papu pominju se italijanski kadrinal Anđelo Skola, koji se zalaže za međuvjerski dijalog i Austrijanac Kristof Šenborn, bivši učenik Benedikta XVI koji ima progresivne ideje.

Tu su još i američki kardinal Šon O'Meli koji se uhvatio u koštac sa problemom seksualnog zlostavljanja u Bostonu gdje su počeli pedofilski skandali, kao i njujorški nadbiskup Timoti Dolan. Kardinal iz Kvebeka Mark Uele, kozervativac sa vezama u Latinskoj Americi, takođe ima velike šanse.

U Latinskoj Americi, gdje živi najveći broj katolika, favorit je brazilski kardinal nadbiskup Sao Paola Odilo Šerer. Među favoritima u Africi su Piter Turskon iz Gane, Robert Sara iz Gvineje i nadbiskup Durana Vilfrid Napije iz Južne Afrike. U Aziji se kao kandidat najviše pominje nadbiskup Manile Luis Antonio Tagle (55), teolog i pastor koji uživa veliku popularnost.