Prijedlog Opštine B. Polje: Spomenik otetim u Štrpcima

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske pod komandom Milana Lukića, 27. februara 1993, su oteli iz voza, na pruzi Beograd-Bar, 19 putnika i zvjerski ih ubili

70 pregleda2 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
01.03.2013. 13:54h

Ministarstvo kulture danas je od Opštine Bijelo Polje dobilo Prijedlog za podizanje spomen-obilježja otetim putnicima sa stanice Štrpci, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Navodi se da je Prijedlog programa podizanja spomen-obilježja Opštine Bijelo Polje, poslat poštom 26. februara i da je u Ministarstvo stigao danas.

Iz Ministarstva kulture kazali su da ih do sada po tom pitanju nijesu kontaktirali predstavnici bjelopoljske opštine.

“Ministarstvo će, kao i do sada, u najkraćem roku sazvati Komisiju za spomen-obilježja koja će razmotriti dostavljeni Prijedlog programa Opštine Bijelo Polje i donijeti odgovarajući akt u zakonskom roku”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da ostaju otvoreni za saradnju i komunikaciju sa svim institucijama i građanima i da će nastaviti pravovremeno da odgovaraju na sve inicijative, upite i zahtjeve.

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske pod komandom Milana Lukića, 27. februara 1993. godine, oteli iz voza, na stanici Štrpci, na dijelu pruge Beograd-Bar koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, 19 putnika od kojih su 18 Bošnjaka i jedan Hrvat.

Kasnije su ih zvjerski ubili.