Ovog ljeta više vode za Novljane i njihove goste

Od oko 1,3 miliona kubika vode koja se na mjesečnom nivou upumpava u gradsku mrežu dugu 450 kilometara, na putu do potrošača lani se gubilo 67 odsto u ljetnim mjesecima

0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
28.06.2018. 10:31h

Herceg Novi će u julu i septembru iz regionalnog vodovoda dobijati 15, u avgustu 30, a u ostalim mjesecima do kraja godine pet litara vode u sekundi, po cijeni od 0,52 eura/m3 bez PDV-a, što znači da će hercegnovski vodovod za to platiti 110.808 eura.

“Trenutno imao dovoljno vode iz sopstvenih resursa, ali ne želeći da snabdijevanje vodom građana i turista Herceg Novog dođe u eventualnu zonu rizika zbog nedovoljne količine vode u sistemu, preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je sklopilo ugovor o isporuci vode sa „Regionalnim vodovodom Crnogorsko primorje“”, ističe direktorica Olivera Doklestić.

Najveći bokeljski grad preko 70 odsto vode, odnosno 450 l/sec, dobija iz sistema Trebišnjica Plat, cjevovodom kroz Konavle u susjednoj Hrvatskoj, a ostatak iz lokalnih izvorišta. Cijena te vode je 0,029 eura/m3.

“Sistem snabdijevanja vodom Herceg Novog i dalje ima neiskorištene količine vode, kao rezervu za naredni period, i to: iz sistema sa Plata u rezervi je količina od oko 40 – 60 l/s. Lokalni izvor Opačica od početka godine je van pogona, a i iz nje za ljetnje potrebe možemo da računamo bar na 40 l/s. To znači da Herceg Novi ima u svojoj rezervi oko 100 l/s, koje u svakom trenutku mogu biti puštene u sistem”, navodi Doklestić.

Ističe da je povećana količina vode u sistemu rezultat ažuriranog otklanjanja kvarova na mreži i zamjene dotrajalih cjevovoda, čime su realni gubici smanjenji za 10 odsto.

Od oko 1,3 miliona kubika vode koja se na mjesečnom nivou upumpava u gradsku mrežu dugu 450 kilometara, na putu do potrošača lani se gubilo 67 odsto u ljetnim mjesecima.

I povoljna hidrološka situacija, česte kiše u širem arealu, dovele su do punjenja prirodnih rezeravoara, podzemene akumulacije Opačica, lokalnih izvorišta i bunara iz kojih mnogi koriste vodu za navodnjavanje bašti,.