Jonica i Lalošević nijesu potpisali za Lekića

U Demokratskom frontu pregledali ko od funkcionera SNP nije dao potpis podrške za opozicionog kandidata, iako ih je Milić pozvao da to urade

84 pregleda17 komentar(a)
Vasilije Lalošević, Snežana Jonica, Foto: Luka Zeković
26.02.2013. 11:50h

Potpredsjednici Socijalističke narodne partije (SNP) Milorad Bakić i Vasilije Lalošević nijesu dali potpise za kandidaturu Miodraga Lekića, iako je njihova partija najavila podršku nezavisnom kandidatu.

U kopijama knjiga potpisa za Lekićevu kandidaturu, u koju su “Vijesti” imale uvid, nema ni potpisa poslanika Snežane Jonice kao ni predsjednika opštinskih odbora iz Kotora, Berana i Cetinja.

U medijskom centru SNP-a tvrde da je podrška svih funkcionera izostala iz tehničkih razloga, pojašnjavajući da ih iz Lekićevog izbornog štaba nijesu obavijestili kada će biti zatvorene knjige potpisa u opštinskim izbornim komisijama.

Među dvije hiljade potpisnika iz SNP-a za kandidaturu Lekića nema ni uticajnog funkcionera iz Andrijevice Veselina Bakića, kao ni predsjednika opštinskog odbora u Baru Gojka Đurašića. Potpise Lekiću nijesu dali ni predsjednik kotorskog odbora Branko Ivanović i prvi čovjek SNP-a na Cetinju Slobodan Čavor.

Ivanović se protivio pozivu bivših funkcionera SNP-a Milana Kneževića i Predraga Bulatovića da se članstvo pridruži Demokratskom frontu, dok je šef cetinjskog odbora bio je uz Aleksandra Damjanovića jedini koji je na sjednici Glavnog odbora stranke prošlog avgusta bio protiv pregovora stranačkog rukovodstva o uslovima za ulazak u Demokratski front (DF). On je tu odluku kasnije obrazložio da u Novoj srpskoj demokratiji i Pokretu za promjene (PZP) sjede ljudi sa kojima SNP “nema šta da razgovara i od kojih samo trpi udarce”.

Kandidaturu podržao predsjednik beranskog odbora Rade Vojvodić

SNP je počela da prikuplja potpise za nezavisnog kandidata opozicije nakon jednoglasne odluke Glavnog odbora stranke da podrži Lekića na izborima. Kako bi praktično pokazala podršku stranka je organizovala grupno prikupljanje potpisa u svim crnogorskim gradovima, tokom koje je prikupljeno preko dvije hiljade potpisa. Akciju je počeo predsjednik stranke Srđan Milić u opštinskoj izbornoj komisiji u Budvi, pozivajući pristalice da ne dozvole da samo jedan predsjednički kandidat ispuni uslove za izbornu trku. Za Lekića su se masovno potpisivali i funkcioneri podgoričkog odbora predvođeni Velizarom Kaluđerovićem i Damjanovićem.

U Medijskom centru Milićeve stranke tvrde da ih niko iz Lekićevog štaba nije obavijestio da će knjige potpisa biti zatvorene. SNP je počela sa organizovanim potpisivanjem 13. februara dok je Lekić Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predao kandidaturu 21. februara.

“Nažalost, nijesmo obaviješteni o terminu povlačenja knjiga iz OIK-a, pa je i jedan dio naših članova i simpatizera, uključujući i funkcionere koje navodite, lišen mogućnosti da da potpis podrške, iako su imali namjeru da to učine”, tvrde u medijskog centru SNP-a, navodeći kako se nadaju da se radi o “nenamjernom propustu Lekićevog štaba”.

SNP: Dali smo dvije trećine potpisa

U medijskom centru navode da je iz te stranke za Lekića obezbijeđeno dvije trećine od 8. 200 potpisa. Prema navodima iz te stranke Lekića su podržala 5.124 člana SNP-a.

“Imajući u vidu da je SNP svojim aktivnostima obezbijedio dvije trećine ukupno prikupljenih potpisa podrške gospodinu Lekiću, ili brojem 5.124, smatrali smo za elementarnu korektnost da od njegovog Izbornog štaba budemo obaviješteni kada će biti povučene knjige potpisa”, navode u medijskom centru.

Prema kopijama knjigama u koje su “Vijesti” imale uvid Lekić je u Baru prikupio 456 potpisa, dok ga je u Beranama podržalo 519 građana. Za Lekićevu kandidaturu su se u Kotoru potpisala 94 građanina.