Funta pala zbog smanjenja kreditne ocjene Britanije

Ukupni dug javnog sektora Velike Britanije u decembru je iznosio 1,1 hiljada milijardi funti, što čini 70 odsto njenog godišnjeg BDP-a.

209 pregleda0 komentar(a)
Funta, Foto: Wikipedia.org
25.02.2013. 17:39h

Britanska funta danas je naglo pala u odnosu na ostale valute, pošto je smanjen kreditni rejting Velike Britanije, ali se kasnije donekle stabilizovala.

Vrijednost britanske funte danas je pala na 1,5069 dolara, što je najniža vrijednost te valute od jula 2010, prije nego što se povratila i dostigla 1,5144 dolara. Njena vrijednost u odnosu na euro bila je u okvirima 18-omjesečnog minimuma koji iznosi oko 0,8745 funti za jedan euro.

Bonitetska kuća Mudi u petak je smanjila Velikoj Britaniji kreditnu ocjenu sa AAA na AA1, uz obrazloženje da će spor ekonomski rast negativno uticati na mogućnosti vlade u Londonu da kontroliše sve veće dugove i izbori se s novom finansijskom krizom. To je prvo smanjenje rejtinga Velike Britanije, koja je uprkos ekonomskoj krizi, za razliku od SAD i Francuske, uspijevala da zadrži najviši rejting AAA kod svih bonitetskih agencija.

Pozajmice u britanskom javnom sektoru u decembru su bile veće od očekivanih jer su troškovi rasli brže od zarada.

Britanskoj ekonomiji prijeti opasnost treće uzastopne recesije od početka globalne finansijske krize 2008. U teoriji, smanjenje rejtinga Velike Britanije moglo bi povećati cijenu prodaje njenih obveznica i finansirati njen dug.

Ukupni dug javnog sektora Velike Britanije u decembru je iznosio 1,1 hiljada milijardi funti, što čini 70 odsto njenog godišnjeg BDP-a.