Pčele uz pomoć elektriciteta komuniciraju sa cvijećem

"Cvijet ne može da slaže insekte. U njegovom je interesu da ih ne laže. To je naša hipoteza", navode britanski istraživači

59 pregleda1 komentar(a)
Pčela, Foto: Www.123rf.com
25.02.2013. 15:54h

Pčele i cvijeće komuniciraju zahvaljujući elektricitetu, trvde britanski naučnici u studiji koju je objavio časopis "Science Express".

Kada cvijetu pčela dođe u posjetu, on automatski gubi dobar dio svog električnog naboja

Cvijeće emituje slabo električno polje koje insektima zaprašivačima signalizira prisustvo nektara.

"Kada se pčela približi cvijetu, vidljiva su zrnca polena koja skaču na nju prije nego što se spusti na biljku. To je začuđujuće", kaže vođa istraživanja Danijel Robert sa univerziteta u Bristolu.

On objašnjava da je taj fenomen rezultat razlike u električnom naboju biljke i insekta. Pčela ima pozitivni naboj, dok cvijet emituje slabo električno polje negativnog naboja koje djeluje kao signal koji šalje pčeli.

Kada cvijetu pčela dođe u posjetu, on automatski gubi dobar dio svog električnog naboja. Ukoliko je cvijet naelektrisan, to znači da sadrži nektar. U suprotnom, pčela dobija informaciju da je dragocjena slatka tečnost potrošena i da treba da potraži drugi cvijet.

"Cvijet ne može da slaže insekte. U njegovom je interesu da ih ne laže. To je naša hipoteza", navode britanski istraživači, dodajući da se još uvijek ne zna kako insekt prima signal i da će to pitanje biti tema njihovog narednog istraživanja.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Škole biologije Univerziteta u Bristolu posmatrali su više od 200 pčela tokom sakupljanja polena iz petunija.