CRNVO: Nikšić, Andrijevica i Žabljak ne poštuju propise

"Opštine ne odgovaraju ni na zahtjeve za slobodan pristup informacijama i u tom dijelu je njihova transparentnost upitna"

0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
20.02.2013. 13:02h

Opštine Nikšić, Andrijevica i Žabljak i dalje ne poštuju zakonsku obavezu da na svojim sajtovima objavljivanju određene ugovore, kazali su iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova da riješi taj problem. CRNVO je nastavio sa nadzorom nad primjenom izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, koje se odnose na obavezu jedinica lokalne samouprave da na svojim internet stranicama objavljuju odluke o dodjeli poslova i usluga i zaključene ugovore sa pravnim i fizičkim licima, kao i pojedinačne odluke i druge akte i ugovore zaključene u postupku raspolaganja imovinom opštine. „U odnosu na rezultate našeg prethodnog istraživanja koje je rađeno u novembru prošle godine, kada je samo deset opština imalo objavljene ugovore na svojim internet prezentacijama, ostvaren je blagi napredak u poštovanju ove zakonske obaveze. Ovoga puta se ugovori nalaze na sajtovima 14 opština“, kaže se u saopštenju. Iz CRNVO su naveli da i dalje tu zakonsku obavezu ne poštuju Nikšić, Andrijevica i Žabljak. „Smatramo da ovi primjeri pokazaju da je Zakon o lokalnoj samoupravi u ovom dijelu manjkav, jer ne sadrži sankcije za nepoštovanje obaveze objavljivanja ugovora. Stoga se ovo zakonsko rješenje mora unaprijediti, kako bi se navedeni primjeri što prije sankcionisali i spriječilo dalje nepoštovanje propisa“, smatraju u toj NVO. Oni su kazali da te opštine ne odgovaraju ni na zahtjeve za slobodan pristup informacijama i da je i u tom dijelu njihova transparentnost i spremnost na saradnju sa građanima i NVO upitna.

U CRNVO smatraju da je riječ o izuzetno važnoj mjeri u cilju uvođenja dobre uprave u lokalne samouprave u Crnoj Gori
„I dalje postoje opštine koje nemaju svoju internet prezentaciju. To su Šavnik i Plužine od kojih se ne može očekivati da primjenjuju odredbe za koje nemaju tehničke i ljudske kapacitete. Osim toga, ovim opštinama je zbog nedostatka internet prezentacije generalno otežan rad i komunikacija sa građanima“, ocijenili su iz CRNVO. Oni su apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova da se ozbiljnije posveti tom pitanju iz njihovog resora kako bi se zakonsko rješenje primjenjivalo na pravi način. U CRNVO smatraju da je riječ o izuzetno važnoj mjeri u cilju uvođenja dobre uprave u lokalne samouprave u Crnoj Gori, ali navode da se standardi dobrog upravljanja ne mogu primjenjivati selektivno i periodično. „Očekujemo da će MUP na osnovu ovih podataka koji nedvosmisleno pokazuju da opštine ne poštuju svoje zakonske obaveze, pokrenuti izmjenu propisa te uvođenjem i sprovođenjem sankcija dati puni smisao poštovanju obaveze o transparentnom i odgovornom radu lokalnih samouprava“, zaključili su iz te NVO.