Nakon 8 godina ilegalnog boravka u zemlji - američko državljanstvo?

Procjenjuje se da u gornjem domu, gdje republikanci imaju većinu, demokratama neće biti lako da proguraju Obamin prijedlog

75 pregleda0 komentar(a)
17.02.2013. 18:47h

Prijedlog novih imigracionih zakona koji je pripremila Bijela kuća omogućio bi ilegalnim imigrantima da u roku od osam godina dobiju legalan boravak u Americi.

Prema tom planu, u koji je list "USA Today" imao uvid, i supružnici, kao i djeca ilegalnih imigranata, koji su van SAD, mogli bi da podnesu zahtjev za ovaj status.

Procjenjuje se da sada u Americi boravi oko 11 miliona imigranata koji nemaju legalan boravak, piše ovaj list.

Novim zakonskim prijedlozima su se dugo protivili republikanci, međutim, nakon predsjedničkih izbora na kojima je kandidat demokrata Barak Obama dobio 71 odsto glasova Hispano populacije, koja čini najveći broj ilegalnih imigranata, došlo je do promjene u stavu.

Barak Obama (Foto: Beta/AP)

Novim zakonskim prijedlozima su se dugo protivili republikanci; nakon izbora na kojima je Obama dobio 71% glasova Hispano populacije, koja čini najveći broj ilegalnih imigranata, došlo je do promjene u stavu

Oni su sad spremni na neke nove zakonske prijedloge, ali naglašavaju da je najvažnije da se prvo osiguraju granice, prvenstveno misleći na onu prema Meksiku.

U Kongresu su predstavnici obje partije izašli sa svojim posebnim prijedlogom, pa se procjenjuje da u gornjem domu, gdje republikanci imaju većinu, neće biti lako demokratama da proguraju Obamin prijedlog.

Taj stav je, odmah nakon što je u javnost procurio prijedlog Bijele kuće, iznio republikanski senator sa Floride Marko Rubio, rekavši da je prijedlog osuđen na neuspjeh.

"Ako bude zvanično predložen, on je bez šansi za uspjeh.

On ne bi riješio pitanje granica i stvorio bi loš imigracioni sistem za dugi niz godina pred nama", smatra Rubio, čiji su roditelji došli u Ameriku sa Kube.

Galerija