U BiH zabranjen pristup onlajn klađenju

Svim internet provajderima u BiH naloženo da zabrane pristup sajtovima za onlajn klađenje. Zabrana, koju je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije, odnosi se na 13 portala za klađenje

97 pregleda0 komentar(a)
Klađenje, online kockanje, Foto: Flickr.com
16.02.2013. 19:53h

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u Bosni i Hercegovini naredila je svim internet provajderima da zabrane pristup stranim internet sajtovima za onlajn klađenje.

RAK je, postupajući po zahtjevu Ministarstva finansija i Poreske uprave Federaciji BiH, naredila internet provajderima koji omogućavaju usluge klađenje i igara na sreću da tehnički učine sve kako bi korisnicima onemogućili pristup stranicama za onlajn klađenje.

Rok za postupanje po ovoj odluci je 30 dana, a za nepoštovanje RAK će, kako je najavljeno, izricati kazne od 1.000 do 50.000 konvertibilnih maraka. Zabrana se odnosi na 13 portala za klađenje.

S razlogom se postavlja pitanje da li je ovo početak cenzure interneta u BiH, objavio je sarajevski portal Kliks.

Naime, u Evropskoj uniji i zemljama regiona onlajn klađenje je zakonski uređeno.

Na primer, u Hrvatskoj, prema Zakonu o igrama na sreću, onaj koji priređuje klađenje putem interaktivnih prodajnih kanala onlajn igranja plaća godišnju naknadu u iznosu od tri miliona kuna (oko 400.000 eura).

Sarajevski portal piše da je i u Srbiji bilo pokušaja uvođenja ovakve vrste internet cezure, ali se Republička radiodifizuna agencija proglasila nenadležnom za to.