Pobjeda Primorca, porazi Budve i Jadrana

Ekipa iz drevnog grada je tako napravila dobar uvod u derbi sa Budvom koji se igra u subotu

86 pregleda1 komentar(a)
Primorac - Šibenik, Foto: Radoje Milić
13.02.2013. 20:08h

Pobjeda i dva poraza, bilans je crnogorskih timova u 13. kola Triglav Jadranske lige – Primorac je u Kotoru savladao Šibenik 16:12, Budva je u svom bazenu izgubila od Primorja 17:9, dok je Jadran u Igalu poražen od zagrebačke Mladosti 13:7.

Primorac je krunisao dobar trenutak nakon pobjede u bokeljskom derbiju prošlog vikenda i upisao nova tri boda, treću pobjedu u regionalnom takmičenju (ima i tri remija, uz sedam poraza), što im je ujedno i treća na svom bazenu ove sezone...

Znalo se da je Šibenik protivnik od kojeg straha ne smije da bude i da je sastav Veljka Uskokovića favorit, jer su Šibenčani do sada u 12 mečeva ostvarili mršav učinak od po jedne pobjede i remija i čak 10 poraza.

Ipak, nije Šibenik bio bezopasan, ali je sve riješeno u posljednjoj četvrtini kada je domaćin serijom 4:0 pobjegao na 12:8 i riješio meč. Briljirao je reprezentativac Miljan Popović koji je dao šest golova.

Ekipa iz drevnog grada je tako napravila dobar uvod u derbi sa Budvom koji se igra u subotu.

Primorac je ove sezone već dokazao da može da igra sa Budvanima, jer ih je eliminisao u polufinalu Kupa Crne Gore, dok je u regionalnom takmičenju u Budvi bilo neriješeno (8:8).

Četvrti neuspjeh Budvana

I prije utakmice sa trenutno najboljom ekipom Jadranske lige bilo je jasno da Budva nema šansi da napravi senzaciju. Razlika u kvalitetu je takva da je samo bilo pitanje koliko će Primorje da pobijedi u crnogorskoj metropoli turizma.

I, na kraju, Budva nema razloga da žali - poražena je od Riječana sa podnošljivih 17:9, a protivnik je upisao 13. pobjedu u isto toliko kola u regionalnom takmičenju.

Primorje je, naravno, rutinski slavilo, čak je u svakoj četvrtini bilo bolje za po dva gola razlike, a prednjačio je Sandro Sukno sa četiri gola. Španac Havijer Garsija je bio strijelac tri puta, kao i braća Varga, Deneš i Danijel.

Kod domaćina, najbolji su bili dvostruki strijelci Dragan Drašković i Igo Kruzija.

Ako ništa drugo, Budva (koja zauzima četvrto mjesto na tabeli, sa sedam pobjeda, dva remija i četiri poraz) može da se pohvali da je jedna od tri ekipe na Jadranu koja je odbrani Primorja dala više od osam golova.

Do večeras, to su u ovoj ligi uradili samo velikan Jug (11:9) i splitski Jadran. POŠK je, na primjer, tresao mrežu lidera samo jednom, Šibenik dva puta, Primorac je postigao tri gola...

To valjda dovoljno govori o dominaciji sastava iz Kantride u regularnom dijelu.

Mladost lako protiv Jadrana

U vrlo korektnoj utakmici u kojoj je sve ukupno bilo deset ličnih grešaka, Jadran nije uspio da izdrži ritam koji je nametnula Mladost, pa su gosti iz Zagreba sasvim zasluženo slavili sa 13:7.

To je osmi poraz hercegnovskog tima ove sezone, u kojoj ima i četiri trijumfa i remi. Mladost je ostvarila desetu pobjedu i učvrstila se na trećoj poziciji.

Istina, ekipa sa Škvera je vodila na samom startu sa 1:0, a potom i 2:1, međutim na početku druge četvrtine Zagrepčani su preuzeli vođstvo 4:3 i nisu ga ispuštali do kraja.

Igrao je ‘’vrtić’’ Vladimira Gojkovića vrlo dobro i bio praktično ravnopravan favorizovanom sastavu iz hrvatske prijestonice sve do pred sam kraj treće četvrtine kada su ‘’žapci’’ napravili prednost 9:5.

Zahvaljujući iskustvu, ali i kvalitetnijem sastavu Mladost je i u posljednjoj četvrtini nastavila da diktira svoj tempo i povećava prednost.

Uspio je Jadran na polovini posljednjeg dijela da napravi mini seriju od 2:0 i približi se na 10:7, ali je ipak iskustvo značajno bilo na strani gostiju koji su do kraja napravili seriju od 3:0 i postavili konačan rezultat.

Razlika bi sigurno bila i veća da na golu ekipe sa Škvera ponovo nije bio vrlo raspoloženi kapiten, reprezentativac, Miloš Šćepanović sa čak 12 odbrana. Naravno, treba naglasiti da je Jadran hendikepiran neigranjem Aleksandra Radovića, uz koga su na ovom meču zbog povrede bili odsutni i Bojan Baničević i mladi centar Stefan Pješivac.

S druge strane, u ekipi Mladosti pored onih od kojih se i očekuju vrhunske partije, kapitena i golmana hrvatske reprezentacije Josipa Pavića i centra, rumunskog reprezentativca Kozmina Radua, odličan posao su odradili i trostruki strijelci Duje Živković i Ante Vukičević.

“Čestitam Mladosti na zasluženoj pobjedi. Pokazali su da su ozbiljna ekipa, ali mislim da smo mi stvarno pružili dobru partiju i bilo je dosta dobrih stvari. Maltene tri četvrtine smo bili u igri, čak smo se i na pola četvrte uspjeli trgnuti. Međutim, primili smo nekoliko lakih golova koje smo se dogovorili da ne primimo i to mi je žao kao i nekoliko ne iskorištenih šansi”.

“Ali, Mladost je dobra ekipa pokrivena na svim pozicijama, a prije svega golman i centar koji su među najboljima na svijetu na svojim pozicijama i to je napravilo razliku. Sigurno da sam zadovoljniji nego kad izgubimo od Primorca utakmicu koju smo već imali maltene dobijenu, ali šta je tu je, sada se okrećemo splitskom Jadranu i pripremi da tamo napravimo što bolji rezultat”, komentar je trenera Novljana.

Zadovoljan utakmicom i prikazanom igrom svojih pulena bio je trener Mladost Vjeko Kobešćak.

“Mislim da je bila dosta dobra utakmica. Igrali smo vrlo dobro i jako sam zadovoljan sa prikazanim s obzirom na to da smo imali dosta tešku noć i težak put. Imamo malo više iskustva nego Jadran i to je presudilo, ali bila je tri četvrtine vrlo, vrlo čvrsta i otvorena utakmica”.

“Ja vjerujem da će se ova dva kluba stabilizovati finansijski u budućnosti, jer to zaslužuju. To govorim gledajući koliko je ovdje na ovom meču bilo mladih igrača koji već dosta znaju o vaterpolu i siguran sam da će oni, ako se nastavi sa njima pravilno raditi, ubrzo dosta značiti i na crnogorskoj i na hrvatskoj, a time i na evropskoj vaterpolo sceni”, zaključio je Kobešćak.

Budva - Primorje 9:17 (2:4, 2:4, 3:5, 2:4)

Budva - Bazen "Dragan Trifunović". Gledalaca: 200. Sudije: D. Adžić, Kontić (Crna Gora). Igrač više: Budva 9 (4), Primorje 9 (7). Peterci: Budva 1 (1), Primorje 1 (1).

Budva: Lazović (13 odbrana), Vukmirović 1, Đurđić, Konatar, Ćetković, Tičić, Lobov, Kruzija 2, Vukčević 1, Radunović 1, Ivančević 1, Drašković 2, Kovačević, Rouč 1.

Primorje: Vićan (sedam odbrana), Obradović 1, Paškvalin, Krapić 1, De. Varga 3, Sukno 4, Muslim 1, Jelača, Da. Varga 3, Barać 1, Šetka, Garsija 3, Križanec, Buljubašić.

Jadran - Mladost 7:13 (3:3, 1:3 , 1:3 , 2:4)

Herceg Novi - Bazen Instituta Igalo. Gledalaca: 300. Sudije: Brguljan (Kotor), Radičević (Dubrovnik). Igrač više: Jadran 3(1), Mladost 6(4). Peterci: Jadran 1(1).

Jadran: Šćepanović(12 odbrana), Ćirović, Giga, Tešanović, Vidović, Brajović 1, M. Porobić 1, Sarić 1, Latinović, I. Porobić, Pasuljević 1, Tomašević 1, Popadić, Krizman 2(1).

Mladost: Pavić (8 odbrane), Radu 2, I. Milaković 1, I. Živković, Martinović, D. Živković 3, Gagulić 1, K. Milaković 2, Mijatović, Divković, Vukičević 3, Bukić, Marcelić, Miloš 1.

Primorac - Šibenik 16:12 (2:1, 1:3, 5:3, 8:5)

Kotor - Bazen "Nikša Bućin". Gledalaca: 100. Sudije: Ivanovski (Crna Gora), Blašković (Hrvatska). Igrač više: Primorac 11 (6), Šibenik 11 (4). Peterci: Šibenik 1 (1).

Primorac: B. Krivokapić (osam odbrana), Đurović 1, Marković 2, Gopčević 2, Bulatović, Fanfani, Radonjić 1, Mačić 1, Sutić 1, Paunović, Popović 6, Murišić 2, Brguljan, Kriještorac.

Šibenik: Jukić (sedam odbrana), Erak, Zonić, Sentić 4, Petković, Bašić, Vlahović 3, Rončević, Perkov 1, Sabioni 3, Bulat, Španja 1, Šparada, Perić.