Scenario Ivana Marinovića u zvaničnom programu u Berlinu

Ivan Marinović je magistrirao filmsku režiju na FAMU u Pragu, gdje sada radi kao gostujući predavač

81 pregleda0 komentar(a)
Ivan Marinović, Foto: Privatna arhiva
13.02.2013. 16:53h

Projekat za dugometražni igrani film mladog crnogorskog reditelja Ivana Marinovića uvršten je u zvanični program “Script Station” na jednom od najvažnijih evropskih filmskih festivala - Berlinale.

"Crna Gora je veoma zastupljena u priči koja se bavi nekolicinom aktuelnih tema u našem društvu"

Za ovu kategoriju prijavljeno je preko 200 scenarija autora iz cijelog svijeta, a Marinovićev scenario pod radnim naslovom „The Black Pin“ izabran je među 10 najboljih. Ivan Marinović je magistrirao filmsku režiju na FAMU u Pragu, gdje sada radi kao gostujući predavač.

Njegov prethodni projekat na kome je radio kao koscenarista, film „The Berlin Project“, našao se u zvaničnoj selekciji prestižnog “Cameraimage” festivala u Poljskoj. Marinovićev nagrađivani dokumentarni film „Fali more, drž' se kraja“ crnogorska publika je imala prilike da vidi premijerno na Hercegnovskom filmskom festivalu 2011. godine.

Marinović je ovim povodom govorio za “Vijesti” o kakvom se scenariju radi i koliko nas se tiče.

"Lokacije na kojima će se film snimati su uglavnom u Boki"

"Crna Gora je veoma zastupljena u priči koja se bavi nekolicinom aktuelnih tema u našem društvu. Još uvijek je rano za otkrivanje detalja same priče jer sam trenutno u fazi pisanja finalne verzije scenarija.

Ono što ipak mogu da kažem je da je u pitanju tragikomedija, smještena na naše primorje, i koja se prevashodno bavi specifičnostima našeg mentaliteta", rekao je Marinović.

Podsticaj za dalji rad

O namjerama za realizaciju, glumcima i eventualnim lokacijama, Marinović za sad nije htio puno da otkriva.

"Lokacije na kojima će se film snimati su uglavnom u Boki. Već je napravljen načelni izbor glumaca koji će učestvovati u projektu, neki od njih su već i kontaktirani, ali o kastingu i realizaciji je veoma nezahvalno govoriti prije nego što se obezbijede sredstva za produkciju", objasnio je Marinović i istakao da je njegov uspjeh podsticaj za rad.

"Biti među odabranima na Berlinalu je za mene izuzetan podsticaj za dalji rad. Festival kvantitetom svojih događaja, radionica i učesnika ostavlja impozantan utisak. Učešće otvara mogućnosti za sticanje veoma važnih kontakata i planiranje saradnji i koprodukcija.

"Filmovi u Evropi zavise isključivo od subvencija, a veliki fondovi primat daju ostvarenim i dokazanim autorima"

Ono što me posebno raduje je način na koji se festival ophodi prema učesnicima Talent Campusa - samo ove godine se u različitim selekcijama festivala našlo čak 56 projekata učesnika radionica sa prethodnih Berlinala.

Ova činjenica daje nadu da bi se i "The Black Pin", ukoliko bi se realizovao, mogao lako naći u nekoj od selekcija Berlinskog festivala. To bi svakako bio ozbiljan uspjeh ne samo za taj film i mene kao filmskog stvaraoca, već i za crnogorsku kinematografiju koja je još uvijek u povoju", objasnio je Marinović.

On kaže da mladi nemaju puno podsticaja što se tiče velikih evropskih fondova.

"Filmovi u Evropi zavise isključivo od subvencija, a veliki fondovi primat daju ostvarenim i dokazanim autorima. Za mlade autore tu ne postoje nikakve šanse da se domognu sredstava, pogotovo ako su debitantski dugometražni projekti u pitanju. Debitanti mogu da se oslone isključivo na fondove u domicilnim zemljama", zaključio je Marinović.

Impresivni “Krugovi”

Film “Krugovi” srpskog reditelja Srdana Golubovića dobio je na 63. Berlinalu pohvale novinara i prije zvanične evropske premijere, a okarakterisan je kao “jedan od najimpresivnijih primjera za filmsko suočavanje s ratovima na Balkanu”.

Pažnju publike je privukao novi rumunski film “Poza djeteta”, reditelja Kalina Petera Necera

Zasnovan na istinitom događaju - herojskom djelu mladog Trebinjca Srđana Aleksića, film “Krugovi” dio je programa “Forum” 63. Berlinala, na kojem će imati četiri projekcije, uključujući premijeru 11. februara.

Novinari su imali priliku da pogledaju film ranije, pa je “Screendaily” naveo da je Golubovićev film napravljen sa izuzetnom preciznošću, vješto isprepletanih priča i izvrsnih glumaca.

Pažnju publike je privukao novi rumunski film “Poza djeteta”, reditelja Kalina Petera Necera, a poznatije ime u kreativnom timu je scenarista Razvan Radulescu, čovjek koji je scenarijima “stvorio” rumunski novi talas.

Junakinja “Poze djeteta” je Angela, srednjovječna arhitektica, bogata malograđanka i majka odraslog sina. Jedne večeri, sin joj je na seoskoj cesti pregazio dijete. Unutar nekoliko dana, uticajna junakinja pokreće sve veze u policiji i na sudu, korumpira svjedoke i policijske činovnike, a sve ne bi li sina izbavila zatvora. Film je ozbiljan kandidat za nagradu.