Fijasko donatorske večeri: Bez sredstava za ometene u razvoju

“Na donatorskoj večeri, a i nakon nje naišli smo na razočaravajući odaziv donatora", kazala je organizatorka manifestacije Olivera Milačić

148 pregleda29 komentar(a)
09.02.2013. 17:25h

Donacije najavljene na pompeznoj i glamuroznoj manifestaciji organizatora “Murano Montenegro”, koja je održana sredinom prošle godine, još nijesu isplaćene onima kojima su namijenjene.

Modna revija je organizovana 2. juna, a iako se organizator “Murano Montenegro” pohvalio da je prikupljeno cijelih 12 hiljada eura, uprave javnih ustanova “Komanski most” i Resursni centar za djecu i mlade Podgorica, ostale su praznih ruku.

Bilo je planirano da 7.000 eura dobije “Komanski most” za senzorne sobe, dok je ostatak bio namijenjen Resursnom centru za ekskurzije maturanata.

Na pitanje zbog čega je onda najavljeno da je ta suma novca prikupljena, Milačić je odgovorila da je vjerovala donatorima da će ispoštovati dogovor

Informacija da novac donatora nije završio na njihovim računima, potvrđena je iz obje ustanove.

Direktor “Komanskog mosta” Veselj Dušaj kazao je da novac sakupljen na donatorskoj manifestaciji nije uplaćen toj ustanovi.

“Više puta smo kontaktirali organizatorku, gospođu Oliveru Milačić, od koje smo dobijali odgovore da donatori nijesu izvršili svoje obaveze, odnosno da nijesu uplatili obećana sredstva. Mi smo iz tih razloga pokazivali razumijevanje i strpljenje, pa nijesmo preduzimali bilo kakve druge korake u vezi sa tim sredstvima”, kazao je Dušaj.

Isto je potvrdio i direktor Resursnog centra Zoran Bošković, koji je kazao da je ideja za prikupljanje novca za ekskurzije štićenika potekla od organizatora.

Milačić je kazala da je nevjerovatno da niko ne nalazi za shodno da pomogne i uplati makar simboličnu svotu novca

“Po završetku donatorske večeri, pred visokim zvanicama, ambasadorima, direktorima brojnih firmi, predstavnica “Murano Montenegra”, zahvalila se donatorima, i saopštila da su prikupljena novčana sredstva u visini od 12.000 eura.

Ista informacija je saopštena sredstvima javnog informisanja i objavljena sljedeći dan u medijima”, kazao je Bošković.

On je dodao da su na računu ustanove za ekskurzije maturanata bile dvije uplate, Lutrije Crne Gore i firme Džek pot, od po 500 eura, dok nije bilo transakcija sa računa organizatora.

“Kontaktirao sam organizatora par puta telefonom, saopšteno mi je da će, kako donatori budu uplaćivali novčana sredstva, ista biti proslijeđena na račun ustanove, a drugi razlog kašnjenja uplate je da su potrošena sredstva za organizaciju donatorske večeri”, kazao je Bošković.

Organizatorka manifestacije Olivera Milačić, kazala je da je razlog neisplaćivanja novca slab odziv donatora: “Na donatorskoj večeri, a i nakon nje naišli smo na razočaravajući odaziv donatora, te da su još u fazi prikupljanja novca.

Na samoj donatorskoj večeri 2. juna prošle godine, na Rimskom trgu okupilo se 200 “donatora” od kojih je doniralo, tj. platilo donatorsku kartu (50 eura), samo njih devetoro. Jedva smo, stoga, uspjeli da platimo organizaciju same donatorske večeri”.

Na samoj donatorskoj večeri 2. juna prošle godine, na Rimskom trgu okupilo se 200 “donatora” od kojih je doniralo, tj. platilo donatorsku kartu (50 eura), samo njih devetoro. Jedva smo, stoga, uspjeli da platimo organizaciju same donatorske večeri”

Na pitanje zbog čega je onda najavljeno da je ta suma novca prikupljena, Milačić je odgovorila da je vjerovala donatorima da će ispoštovati dogovor.

Kao donatore koji su navodno obećali pomoć pominju se Atlas grupa i Mercedes, a Milačić je kazala da do sada nije bilo nikakvih konkretnijih poteza sa njihove strane.

“To ne znači, imajući u vidu krizu, da to neće učiniti u narednom periodu, što bi nama bilo od velike pomoći kako bi konačno uplatili novac “Komanskom mostu” i dio Resursnom centru za djecu i mlade. Ipak, ima još mnogo njih koji su obećali, ali od toga nije bilo ništa”, rekla je ona.

Milačić je kazala da je nevjerovatno da niko ne nalazi za shodno da pomogne i uplati makar simboličnu svotu novca.

“Kako smo obećali da će projekat biti okončan do februara ove godine, tako sada, imajući u vidu ovakvo stanje, moramo pronaći model da obećanje ispunimo.

Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da pomognu Komanskom mostu i Resursnom centru, a jedan dio sredstava će na kraju, ukoliko se to ne desi, morati da obezbijedi sam organizator, tj. ljudi koji su zajedno sa mnom učestvovali u čitavom projektu”, kazala je ona.

Milačić je rekla da je najveća donacija, zahvaljujući Glavnom gradu i gradonačelniku Miomiru Mugoši, realizovana, a da je riječ o stanu za dva dječaka iz doma “Mladost” u Bijeloj.

Donatori: Nijesmo sigurni da je to bilo dobronamjerno

"Da je neko obećao, to bi svakako do sada bilo uplaćeno"

Iz Mercedesovog predstavništva u Crnoj Gori “Ljetopis automotive”, kazali su da na manifestaciji nisu obećali nikakvu donaciju.

“Niko iz naše kompanije nije bio na donatorskoj konferenciji “Murano Montnegro”, te nije mogao ni obećati donaciju.

Da je neko obećao, to bi svakako do sada bilo uplaćeno.

Da se “Komanski most” direktno obratio nama, sigurno da bismo pomogli jer je to institucija kojoj treba uvijek pomoći, ali izbjegavamo da se preko posrednika i raznih organizacija uključujemo u takve donacije, jer nismo sigurni da su uvijek dobronamjerne”, poručio je Borislav Mijović, direktor predstavništva.

Sličan odgovor je “Vijestima” stigao je i iz Atlas grupe: “Atlas grupa nije učestvovala na donatorskoj manifestaciji, niti se obavezala donacijom tim povodom”.

Dalje u dopisu navode da je Atlas banku u maju kontaktirao predstavnik kompanije “Murano Montenegro” sa ponudom za učešće u donatorskoj večeri koju organizuju.

“Budući da i pored našeg zahtjeva nismo dobili kompletnu informaciju o događaju, nismo mogli adekvatno da procijenimo šta bi se očekivalo od Atlas grupe i time pozitivno odgovorimo na dostavljenu ponudu”, piše u dopisu Atlas banke.

Najavili su da će i ubuduće biti jedna od najaktivnijih donatora u Crnoj Gori, i u tom konteksu da će im biti čast da pomognu rad “Komanskog mosta” i Resursnog centra.

“Ali ponavljamo, ne možemo dozvoliti da se bilo ko neprovjereno poziva na nas, upravo u namjeri da očuvamo plemeniti cilj institucijama kojima je pomoć društvene zajednice potrebna”, kazali su iz Atlas grupe.

Mugoša otvorio veče, pa onda odlučio da zaćuti

Početkom juna je glamuroznu veče, koja je praćena poznatim imenima iz šou biznisa, otvorio prvi čovjek Glavnog grada, koji je bio i suorganizator manifestacije.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na dopis “Vijesti” o tome da li su upoznati sa tim da su pomogli organizaciju donatorske manifestacije, a da novac i dalje nije uplaćen.

Pored hrvatske voditeljke Nikoline Pišek, koja je vodila program, donatorsko veče su “obogatili” i modni kreator Marko Mitanovski, pjevačica Aleksandra Kovač i crnogorski glumac Slavko Kalezić.

Od poznatih zvanica donatorskoj večeri prisustvovali su članovi ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a cijena ulaznice na reviju je bila 50 eura.

Galerija