Guardian: Britanija šalje trupe u Mali

Kameronov savjetnik za nacionalnu bezbjednost juče je u Parizu razgovarao o raspoređivanju trupa, što se očekuje narednih dana

3 komentar(a)
29.01.2013. 14:41h

Velika Britanija je spremna da vojno pomogne Francuskoj u operacijama protiv islamskih ekstremista u Maliju, ali britanske trupe neće učestvovati u borbama, prenio je danas londonski list "The Guardian".

Britanski premijer Dejvid Kameron je u nedjelju uveče rekao francuskom predsjedniku Fransoau Olandu da je spreman da pruži dalju vojnu pomoć Francuskoj, saopštio je Dauning strit.

Kameronov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Kim Daroh juče je u Parizu razgovarao o raspoređivanju trupa, što se očekuje narednih dana pošto Francuska saopšti koliko je tačno vojnika potrebno, a jedan izvor je naveo da bi Velika Britanija mogla da pošalje 200 vojnika.

Velika Britanija razmatra tri opcije - da učestvuje u programu vojne obuke Evropske unije u Maliju, da obučava trupe iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država za moguće operacije u Maliju i da obezbijedi vojnike pod oružjem za zaštitu vojnih instruktora.

Francuski vojnici u Maliju (Foto: Beta/AP)

Britanija je već Francuskoj stavila na raspolaganje dva vojna transportna aviona za prevoz vojnika i materijala u Mali, kao i avion za nadzor u Senegalu.

"Guardian" je prošle nedjelje javio da je i mali broj pripadnika britanskih specijalnih jedinica poslat u Mali za savjetovanje francuskih vojnika.

Oland je početkom janaura odobrio vazdušne napade u Maliju kako bi se tamošnjoj vojsci pomoglo u borbama s islamistima na sjeveru zemlje, pošto su oni krenuli u ofanzivu ka jugu.

Galerija