Profil na Fejsbuku može da otkrije vaše psihičke probleme

Njen tim je istraživanje sproveo na 200 studenata koje su tražili da ispune određena upitnike da bi procenili njihovu ekstrovertnosti, paranoju, uživanje u društvenim kontaktima.

102 pregleda5 komentar(a)
29.01.2013. 11:43h

Već nam je odavno jasno da naši profili na Fejsbuku mogu jako mnogo da otkriju svijetu, ali prema najnovijim istraživanjima čini se da oni mogu i da ukažu na simptome određenih psihičkih bolesti koje možda ne bi bile otkrivene na tretmanu kod psihijatra.

"Ljepota aktivnosti na društvenim mrežama kao alata za psihološke dijagnoze leži u tome što uklanja neke probleme vezane uz pacijente - prenošenje stanja, mišljenja i stavova o samom sebi", izjavila je jedna od istraživača, studentkinja na doktoratu iz psihologije na Univerzitetu u Misuriju, Elizabet Martin.

"Na primjer, odgovori na usmena ili pismena pitanja o tome najčešće zavise od sjećanja osobe, koje može, ali i ne mora biti tačno", dodala je.

Njen tim je istraživanje sproveo na 200 studenata koje su tražili da ispune određena upitnike da bi procenili njihovu ekstrovertnosti, paranoju, uživanje u društvenim kontaktima, i čudna uvjerenja (na primjer, upitani su da li se slažu s tvrdnjom: "Neki ljudi mogu da me natjeraju da ih postanem svjestan samim tim što misle na mene").

Nakon toga traženo je da se uloguju na Fejsbuk, a rečeno im je da će imati opciju da zacrne djelove svojih profila prije nego što budu odštampani da bi istraživači mogli da ih prouče: "Tražili smo od njih da budu aktivni na Fejsbuku, da bi mogli da vidimo kako se prirodno izražavaju. Čak su i djelovi aktivnosti koje su odlučili da sakriju pružili informacije o njihovom mentalnom stanju", objasnila je Martin.

Istraživanje je otkrilo da su oni koji su odlučili da više stvari sakriju imali i više pozitivnih odgovora na "čudna uvjerenja", a pokazivali su i više paranoje. Osim toga, zaključeno je da učesnici koji ne pronalaze zadovoljstvo u društvenim interakcijama obično imaju i manje prijatelja na Fejsbuku, dijele manje fotografija, a manje komuniciraju i s ljudima preko Interneta.