Ljudi, 13 dana bez struje

Ogorčeni mještani Grahova za mrak krive Elektrodistribuciju jer, kako je kazao Zoran Milinić, mreža je dotrajala već 15-20 godina

151 pregleda27 komentar(a)
27.01.2013. 09:51h

Na putu do Grahova ekipa „Vijesti“ zatekla je električare koji su popravljali srušene dalekovode i pokidane žice, a na ulazu u varoš, koja je do početka šezdesetih godina prošlog vijeka imala status opštine, dočekalo nas je oko 50 nezadovoljnih mještana, okupljenih u znak protesta što već 13 dana žive u mraku.

„Niko iz Elektrodistribucije nije došao da pita kako možemo do struje i da nam kažu kada ćemo je dobiti. Bili smo voljni da pomognemo, čak smo i neke rupe za stubove sami iskopali, ali niko ne dolazi. Što se mreže tiče koliko je ona stara najbolje govori to da su stubove postavljali naši očevi i niko ništa od tada nije mijenjao. Sva je mreža pala i bojim se da je sada kasno da se popravlja. Stane li vrabac na žicu, mi nemamo struju. Ovo je bruka“, revoltiran je bio Vesko Bulajić.

U Grahovu živi oko 500 stanovnika. Rijetki su uspjeli da nabave agregate, ali je zato većina njih štetovala hranu iz zamrzivača.

„Ovaj zamrzivač je prije 15 dana bio pun. Nije mogla ni šibica da stane u njega. Danas je prazan. Dio hrane sam bacila, nešto ponijela kod rođaka na primorju, i ovo 12 dana samo jedemo suvu hranu. Muka je ovo. Djeca treba da idu u školu, a struje nema. Neću ih slati ni u hladnu školu da se razbole“, razočarano priča Draginja Krivokapić i pokazuje ispražnjeni zamrzivač.

Ogorčeni mještani za mrak krive Elektrodistribuciju jer, kako je kazao Zoran Milinić, mreža je dotrajala već 15-20 godina i samo je bilo pitanje kada će stubovi biti srušeni, a žice pokidane.

„Neko treba da bude odgovoran za ovakvo stanje jer mi zbog ovoga ispaštamo“, poručio je Milinić.

Ivan Bulajić je kazao da bi mještani Grahova najviše voljeli kada bi im iz Elektroprivrede rekli da li će imati redovno snabdijevanje strujom jer bi onda znali šta im je raditi.

„Mi bismo da nam iz Elektroprivrede kažu zašto posljednih 20 godina nemamo redovno snabdijevanje strujom, zašto se čeka da nam kompletan sistem padne, pa da onda reaguju, zašto niko nije došao da nas pita možemo li da preživimo i kako se snalazimo, šta nam je sa zimnicom, možemo li živjeti u mraku. Ako ne mogu da nam obezbijede redovno snabdijevanje, neka nam to kažu, pa onaj ko odluči da nastavi ovdje da živi kupiće agregat, jer zna da bez njega neće moći. Pogledajte koliko je snijega – nema ni mišu do koljena a struje nemamo. To je problem posljednjih 20 godina koji se vuče iz dana u dan. Od obale mora udaljeni smo 15 minuta a u mraku smo“, kazao je Ivan Bulajić dok je pokazivao slomljene stubove, pokidane žice, ali i rupe koje su mještani iskopali očekujući ekipe iz Elektrodistribucije.

„Jadi i tuga da se u 21. vijeku na ovakav način traži struja. Nije to samo zimi. Nama je i ljeti ovakva situacija“, ogorčen je bio Ratko Šabanović.

Struja stiže danas

Iz Elektroprivrede su „Vijestima“ kazali da je u nikšićkoj opštini najviše problema bilo na području Banjana i Grahova, gdje su rad otežavali neočišćeni putevi i teško pristupačan teren, kao i da će mještani tih područja danas u toku dana dobiti struju.

„Obim oštećenja na mreži možda najbolje ilustruje činjenica da u ovom trenutku imamo polomljena 94 dalekovodna stuba na tom području.

Još nijesu snimljena kompletna oštećenja na niskonaponskoj mreži, ali po prvim informacijama sa lica mjesta, kao i informacijama koje smo dobili od mještana, slomljeno je stotinjak stubova, a nebrojeni su slučajevi prekida užadi“, kazali su iz EPCG.

Galerija