Vujović: Ovo bi mogli da budu najteži izbori do sada za Vujanovića

Prema njegovim riječima, uvjerenost dva najjača kandidata na uspjeh uticaće da i sama kampanja bude više „prljava“

20 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
25.01.2013. 15:29h

Kandidatu Demokratske partije socijalista Filipu Vujanoviću, predsjednički izbori u aprilu biće najteži do sada, jer će, ukoliko se potvrde kandidature predstavnika Pozitivine i Pravedne Crne Gore, njegovo tradicionalno biračko tijelo biti značajno ugroženo, smatra analitičar Zlatko Vujović. Vujović je kazao da je pojavljivanje više predsjedničkog kandidata koji se bore za podršku suverenističkog biračkog tijela, značajna novina u odnosu na prethodne izbore, kada je to bio samo Vujanović. "Za Vujanovića će biti veoma teško da obezbijedi podršku tvrdih procrnogorskih birača, a nema velike šanse da značajnije uđe u prosrpsko biračko tijelo“, rekao je Vujović agenciji MINA.

Đukanović će voditi kampanju On smatra da će se Vujanović kao i na prethodnim predsjedničkim izborima, i ovog puta, nakon novog povratka Mila Đukanovića, u potpunosti osloniti da lider njegove partije vodi kampanju i obezbijedi podršku birača. Vujović je kazao da je na prethodnim izborima za šefa države izostanak konkurencije kandidata koji se bore za dio suverenističkog biračkog tijela omogućio Vujanoviću da dođe do pobjede već u prvom krugu. „S obzirom na dosadašnja iskustva iz predsjedničkih kampanja za očekivati je da svi opozicioni kandidati za glavnu metu svojih napada imaju kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). Moguće je jedino da najavljeni kandidat, djelimično, oštricu napada bude upućivao i na opozicione kandidate“, dodao je Vujović.

Sa više kandidata teško do pobjede u prvom krugu On je ocijenio da je još rano procjenjivati da li će biti drugog kruga izbora. „Još ne znamo ko će biti sve kandidat na narednim izborima, kao ni na čiju podršku kandidati, koji potvrde kandidaturu, mogu računati“, kazao je Vujanović. On smatra da se teško može očekivati da Vujanović dobije već u prvom krugu, ako na izborima bude više kvalitetnih kandidata koji se bore za podršku suverenističkog dijela biračkog. Upitan da li je saglasan sa ocjenama da će ovo biti najeneizvjesniji izbori u poslednjih nekoliko godina, Vujović je kazao da će to zavisiti od više faktora. „Ako se potvrde najave o kandidatima, kao i istrajnost Socijaldemokratske partije da ne podrži, i eventualno se suprtostavi i na drugi način Vujanovićevoj kandidaturi, to će svakako uticati da ovi izbori budu veoma neizvjesni a kampanja veoma dinamična“, dodao je Vujović.

Pitanje je koliko će SDP napadati Vujanovića Prema njegovim riječima, uvjerenost dva najjača kandidata na uspjeh uticaće da i sama kampanja bude više „prljava“ nego što smo navikli. Vujović je ocijenio da će SDP teško odustati od kritičkih ocjena na račun Vujanovića, ali da je nepoznanica dokle će ići sa napadima. „Najvjerovatnije je za očekivati da će SDP se uzdržati od reakcija, makar u mogućem drugom krugu. Aktivno učešće SDP-a u eventualnom izbornom neuspjehu Vujanovića bi najvjerovatnije vodilo raskidu koalicije, što bi vjerovatno bila previsoka cijena za tu stranku“, rekao je on.

Mišljenje Venecijanske komisije bi relaksiralo situaciju Vujović smatra da bi situaciju relaksirala i Venecijanska komisija ukoliko bi dala pozitivno mišljenje za kandidaturu Vujanovića. „Odluka Ustavnog suda u korist Vujanovićeve kandidature, bez zvaničnog stava Venecijanske komisije, bi samo dodatno razbuktala strasti i tenzije i teško urušila poziciju Ustavnog suda“, rekao je on. Odgovarajući na pitanje da je pozicija nezavisnog kandidata Miodraga Lekića bolja nakon najave lidera Socijalističke narodne partije Srđan Milića da će predložiti Glavnom odboru te stranke da podrži njegovu kandidaturu, Vujović je kazao da će Lekićčeva pozicija biti jača ako se prevaziđu razlike unutar opozicije, "i ukoliko drugi opozicioni akteri podrže njegovu kandidaturu". „U tom svijetlu gledam i eventualnu odluku SNP-a. Takva podrška, od najačeg opozicione partije uz savez Demokratski front svakako je značajna i povećava šanse na uspjeh Lekića“, rekao je Vujović.