Ofanziva sirijskih vladinih snaga oko Damaska

Borbe koje se vode oko Damaska dio su vladine ofanzive da se izbace pobunjenici iz gradova i sela oko sirijskog glavnog grada

0 komentar(a)
24.01.2013. 13:56h

Sirijski vojni avioni bombardovali su danas oblasti pod kontrolom pobunjenika blizu Damaska dok kopnene trupe vojske vode borbe za kontrolu nad strateškim putem koji povezuje glavni grad Sirije s međunarodnim aerodromom.

Borbe koje se vode oko Damaska dio su vladine ofanzive da se izbace pobunjenici iz gradova i sela oko sirijskog glavnog grada. Ta mjesta su bila uporišta opozicije od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara Al Asada prije skoro dvije godine.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, saopštila je da su vojni avioni izveli osam vazdušnih napada na Daraju, predgrađe od strateškog značaja blizu ključne vojne baze jugozapadno od Damaska.

Ova nevladina organizacija koja se za svoje podatke oslanja na izvještaje aktivista s terena saopštila je takođe da se vode teške borbe blizu Međunarodnog aerodroma u Damasku i da režimske snage bombarduju grad Akraba na putu za aerodrom. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Zbog strateškog položaja blizu vojne baze sirijska vojska nedjeljama artiljerijom gađa Daraju. Državna novinska agencija SANA javila je danas da se vladine snage bore s pobunjenicima u provinciji al Haska, bogatoj naftom, na sjeveroistoku zemlje, i da je u sukobima ubijeno ili ranjeno nekoliko terorista, kako vlasti nazivaju pobunjenike.

SANA takođe javlja da su pobunjenici danas ubili jednog profesora matematike u sjevernoj provinciji Raka, a dan prije toga jednog doktora blizu Damaska.

Agencija AP navodi da pobunjenici napadaju vladine zvaničnike, državne službenike i istaknute ličnosti, kao što su glumci, za koje se smatra da podržavaju Asada.

Prema navodima Ujedinjenih nacija više od 60.000 ljudi poginulo je u Siriji od kada je sukob počeo u martu 2011.

Galerija