Borovnice i jagode smanjuju rizik od infarkta kod žena

Naučnici s Harvarda su tokom osam godina pratili 100.000 žena u dobu od 25 do 42 godine i prikupljali podatke o njihovim prehrambenim navikama

80 pregleda0 komentar(a)
jagode, borovnice, Foto: Phunutoday.vn
22.01.2013. 15:23h

Mlađe žene koje jedu puno borovnica i jagoda imaju manji rizik od srčanog udara, pokazalo je američko istraživanje koje prenosi "New York Times".

Žene koje su nedjeljno jele više od tri porcije borovnica i jagoda, najčešće konzumiranih namirinica koje sadrže flavonoid antocijan, imale su 34 odsto niži rizik od srčanog udara u odnosu na one koje su jele manje tog voća.

Naučnici smatraju da borovnice i jagode poput drugog crvenog i plavog voća i povrća sadrže visoke koncentracije antocijana, flavonoida koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova.

Naučnici smatraju da borovnice i jagode poput drugog crvenog i plavog voća i povrća sadrže visoke koncentracije antocijana, flavonoida koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova

Naučnici s Harvarda su tokom osam godina pratili 100.000 žena u dobu od 25 do 42 godine i prikupljali podatke o njihovim prehrambenim navikama. Tokom tih osam godina njih 405 je imalo srčani udar, koji neke nisu preživjele.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu "Circulation", ispitanice koje su unosile najviše antocijana imale su 32 odsto manje izglede za srčani udar od onih koje su unosile najmanje.

Istraživanjem je utvrđeno da drugi flavonoidi nisu bili povezani sa smanjenim rizikom od srčanog udara.

"Ne radi se o magičnom rješenju", kaže vođa istraživačkog tima, epidemiolog Erik Rim s Harvarda.

"Borovnice i jagode se ističu među zdravom hranom, no mnogo znamo o zdravoj ishrani i to je samo jedna komponenta", dodaje on.