Francuzi u finišu slomili Island, Danska pregazila Tunis

Blistala su lijeva krila Francuske - Samuel Onrubija je postigao sedam, a Mikael Gigu šest golova, uključujući i dva iz kontri za 29:27 i 30:27

58 pregleda1 komentar(a)
Danijel Narsis, Foto: Reuters
20.01.2013. 21:18h

U prva četiri meča osmine finala 23. Svjetskog prvenstva za rukometaše nije bilo iznenađenja, pošto su se Njemačkoj i Rusiji među osam najboljih pridružile Francuska i Danska.

U derbiju osmine finala, dvostruki uzastopni olimpijski i svjetski prvak je savladao Island sa 30:28. U reprizi finala Olimpijskih igara u Pekingu, "ribari" su prijetili do samog kraja, ali su "trikolori" serijom 3:0 pobjegli na nedostižnih 30:27.

Blistala su lijeva krila Francuske - Samuel Onrubija je postigao sedam, a Mikael Gigu šest golova, uključujući i dva iz kontri za 29:27 i 30:27.

I u poraženom timu su dvojica najefikasnijih Torir Olafson i Aron Palmarson postigli sedam, odnosno šest pogodaka.

Danska, s druge strane, nije dala Tunisu ni minimum šansi. Šampion Afrike je na startu imao tri puta plus tri, ali kada je Bo Spelerberg preokrenuo na 8:7 bilo je jasno da prvak Evrope ide ka trijumfu.

Izabranici Ulrika Vilbeka su svojom prepoznatljivom brzom igrom stigli do rekordnih plus 12 (26:14) na početku 51. minuta. Do kraja su dozvolili rivalu Crne Gore iz grupe A da izbori podnošljiv poraz (30:23).

Niklas Landin Jakobsen je bio najbolji u pobjedničkom timu sa 16 odbrana, a Nikolaj Markusen je postigao šest golova. Usama Buganmi je sa svega četiri pogotka bio najefikasniji u redovima Tunisa.

Francuska čeka pobjednika meča Hrvatska - Bjelorusija, a Danska boljeg iz duela Mađarska - Poljska.