Vikipedija slavi 12 godina postojanja

Sadržaj Vikipedije danas je popunjen sa 24 miliona tekstova, ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika

138 pregleda0 komentar(a)
Vikipedija, Foto: Wikipedia.org
16.01.2013. 17:32h

Najveća svjetska internet-enciklopedija čiji sadržaj kreiraju i konstantno dorađuju korisnici - Vikipedija - proslavlja 12 godina postojanja.

Sadržaj Vikipedije danas je popunjen sa 24 miliona tekstova, ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika.

Projekat Vikipedija pokrenula je 15. januara 2001. neprofitna zadužbina "Wikimedia", koja je pokrenula i nekoliko drugih bratskih projekata - Wikinews, Wikibooks, Wikiquote...

Uređivanje dostupno svima

Možda glavni razlog tolike popularnosti ove veb-stranice krije se u tome da članke može da uređuje svako ko ima pristup internetu. Upravo zbog ove slobode sajt je podložan plasiranju dezinformacija, netačnih podataka i dvosmislenosti.

U avgustu 2007. godine, uprava Vikipedije uočila je česte izmjene pojedinih tekstova

Proteklih godina za ovu internet-stranicu često je vezana pojava namjernih ubacivanja neistinitih i besmislenih podataka.

Ipak, citiranje Vikipedije u sredstvima masovnog informisanja ali i u akademskim krugovima tokom 12 godina postojanja, postalo je uobičajeno i gotovo svakodnevna pojava. A jedan od razloga je i taj što je nedavno objavljeno da je broj ozbiljnih grešaka približan Enciklopediji "Britinika".

U avgustu 2007. godine, uprava Vikipedije uočila je česte izmjene pojedinih tekstova. Ubrzo je otkriveno da su tekstove prerađivali korisnici za koje se kasnije ispostavilo da su bili službenici vladinih agencija.