Ako autobus kasni, prevoznik je dužan da vam obezbijedi hranu, piće ili hotel

Ukoliko se na jednoj lokaciji zadržava jednu ili više noći, prevoznik je dužan da obezbijedi smještaj za putnike

55 pregleda3 komentar(a)
15.01.2013. 13:02h

Crnogorska skupština će uskoro raspravljati o izmjenama Zakona o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju, i po njemu bi trebalo da se uvedu određene novine.

Šta vas očekuje ukoliko izmjene zakona budu usvojene?

Prema izmjenama zakona, za putovanja koja traju duže od tri sata, kao na primjer od Pljevalja do Herceg Novog, ukoliko dođe do otkazivanja, ili kašnjenja prevoza u trajanju od više od 90 minuta, autoprevoznik je dužan da putnicima obezbijedi hranu, ili topli napitak ili hotelski smještaj.

Ukoliko se na jednoj lokaciji zadržava jednu ili više noći, prevoznik je dužan da obezbijedi smještaj za putnike, piše između ostalih članova u Predlogu zakona o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju.

Prema izmjenama zakona, uvedene su brojne olakšice za putnike, kao na primjer, ako prevoz ne otpočne u vrijeme koje je određeno redom vožnje, putnik može da odustane i zahtijeva povraćaj novca u punom iznosu. Ili, ukoliko je prevoz putnika otkazan ili kasni više od 120 minuta, prevoznik mora obezbijediti alternativni prevoz do mjesta odredišta.

TV Vijesti

Ipak, u slučaju da su vremenski uslovi ili veće prirodne nepogode uzrok za otkazivanje ili kašnjenje prevoza, prevoznik ne mora postupiti u skladu sa ovim odredbama.

Uvedene su novine i kada je riječ o licima sa invaliditetom, pa tako prevoznik može da odbije rezervaciju, voznu kartu i preveze lice sa invaliditetom u slučaju da vozilo konstrukcijski nije pogodno za jednostavan i bezbjedan ulazak i prevoz tih lica.

A invalidne osobe mogu da imaju pratnju lica koje će mu pružiti neophodnu pomoć tokom puta, i njihov prevoz je besplatan. Ipak, vrlo malo autobusa koji saobraćaju na međugradskim relacijama ima regulisan prilaz za osobe u kolicima.