Đurišić: Nepotreban je novi Komanski most

“Samo organizovan rad sa tom djecom predstavlja svojevrsnu garanciju da će se oni zadržati i istrajati u društvenom i sistemu

0 komentar(a)
14.01.2013. 16:05h

Djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima neophodno je više dnevnih centara, smatraju u Udruženju roditelja za djecu sa smetnjama u razvoju “Staze”.

Izvršna direktorka te NVO Anka Đurišić istakla je da bi to trebalo da budu manje ustanove, sa ograničenim brojem djece i toplom atmosferom, ali u različitim djelovima grada.

Gradonačelnik Miomir Mugoša najavio je izgradnju dnevnog centra, ali Đurišić smatra da je prethodno neophodno pažljivo ispitati potrebe djece, čije su potrebe različite u zavisnosti od oblika i stepena smetnji u razvoju.

“Toj djeci nije potreban još jedan Komanski most, niti izgradnja velike ustanove. Preduslov za otvaranje dnevnih boravaka trebalo bi da bude registar sa tačnim brojem djece sa smetnjama u razvoju, a potom da se posebno vodi računa o njihovim potrebama”, kazala je Đurišić.

U ustanovi na čijem je čelu svakodnevno boravi osamnaestoro djece sa smetnjama u razvoju. Đurišić je istakla da je interesovanje roditelja znatno veće, ali da zbog ograničenog prostora ne mogu da prime svu djecu.

“Djeca se u dnevnom boravku osjećaju kao u svom domu. Rado dolaze, bez straha, jer upravo topla atmosfera na koju su navikli stvara dobre preduslove da kroz tretmane sa stručnjacima napreduju i ostvaruju bolje rezultate u redovnom školovanju”, navela je Đurišić.

Ona je pojasnila da djeca uzrasta od 6 do 12 godina dnevno provode po četiri sata sa logopedima, psiholozima i defektolozima, koji im kroz individualni i grupni rad pomažu pri učenju i poboljšanju životnih vještina, a da se dva sata druže sa volonterima.

“Senzornu sobu za čije opremanje smo dobili sredstva od USAID-ORT-a odnedavno smo upotpunili novcem dobijenim od Komisije za raspodjelu prihoda od igara na sreću. Djeci je na raspolaganju i dnevni boravak, kabinet za tretmane i kuhinja u kojoj dobijaju besplatnu užinu“, kazala je Đurišić.

“Samo organizovan rad sa tom djecom predstavlja svojevrsnu garanciju da će se oni zadržati i istrajati u društvenom i sistemu"

Ona je istakla da je djeci obezbijeđen i besplatan prevoz od škole do dnevnog centra.

Asistenti pomažu djeci u nastavi

Đurišić je naglasila da su, uz podršku Zavoda za zapošljavanje, angažovali 35 asistenata u nastavi. Pojasnila je da oni brinu o trideset i petoro djece, koja se se redovno školuju u 13 osnovnih i dvije srednje škole.

“Samo organizovan rad sa tom djecom predstavlja svojevrsnu garanciju da će se oni zadržati i istrajati u društvenom i sistemu redovnog obrazovanja”, smatra Đurišić.

Ona je kazala da za dvanaestoro djece, uzrasta od 12 do 18 godina, organizuju individualne tretmane kod logopeda, a jednom nedjeljno vode ih na zanimljiva kulturno-zabavna dešavanja u gradu.

U dnevnom centru te NVO svakodnevno boravi osamnaestoro djece. Đurišić je istakla da je interesovanje roditelja znatno veće, ali da zbog ograničenog prostora ne mogu da prime svu djecu

Galerija