"Kenedija nije ubio samo Li Osvald..."

Robert F. Kenedi mlađi ne vjeruje da je samo jedan čovjek bio odgovoran za ubistvo njegovog strica, predsjednika Džona F. Kenedija

82 pregleda3 komentar(a)
12.01.2013. 15:30h

Robert F. Kenedi mlađi je rekao da je njegov otac Robert, brat Džona Kenedija, smatrao da je izvještaj Vorenove komisije u kojem je ustanovljeno da je Harvi Li Osvald djelovao sam kada je ubio predsjednika Kenedija, loše odrađen.

Robert Kenedi mlađi i njegova sestra Rori govorili su o svojoj porodici sinoć u intervjuu pred publikom u emisiji Opre Vinfri u Dalasu. Ovaj intervju je početak događaja kojima će se ove godine obilježiti 50-ogodišnjica ubistva Džona Kenedija.

Njihov stric Džon F. Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. dok se vozio u službenom konvoju kroz Dalas.

Pet godina kasnije njihov otac Robert (Bob) Kenedi je ubijen u hotelu u Los Anđelesu dok je slavio pobjedu na primarnim izborima za predsjedničkog kandidata demokratske stranke u Kaliforniji.

Robert F. Kenedi džunior je rekao da je njegov otac godinu dana pokušavao da se pomiri sa smrću svog brata, i da je mislio da je izvještaj Vorenove Komisije urađen "nesolidno" kao i da on sam dovodi u pitanje taj izvještaj.

"Mislim da u ovom trenutku postoje vrlo, vrlo ubjedljivi dokazi da se nije radilo samo o jednom čovjeku koji je pucao", rekao je on, ali nije rekao šta misli da se dogodilo. Upitan da li vjeruje da je njegov otac, koji je bio državni tužilac u vrijeme ubistva njegovog brata, osjećao određenu krivicu jer je mislio da je možda postojala neka veza između ubistva i njegove vrlo agresivne borbe protiv organizovanog kriminala, mlađi Kenedi je odgovorio potvrdno.

"Mislim da je to tačno. Govorio je o tome. Javno je podržavao izvještaj Vorenove komisije ali privatno je o njemu bio kritičan", rekao je nećak Džona Kenedija.

Rekao je i da je njegov otac naložio istražiteljima da ispitaju ubistvo i da su našli da su podaci o telefonskim pozivima između Osvalda i vlasnika noćnog kluba, Džeka Rubija, koji je ubio Osvalda dva dana poslije ubistva Kenedija, bili "kao inventar" imena mafijaških vođa, koje je vlada istraživala.

Galerija