Crna Gora zemlja sportskih čuda

"Bilo mi je teško stajati sa strane i gledati utakmicu. Posebno protiv Norveške, kojoj smo ostali dužni. Djevojke su fantastično odradile posao i vratile ono što nam je oteto u Londonu"

56 pregleda1 komentar(a)
08.01.2013. 13:43h

Crna Gora je mala država velikog srca, čiji sportisti obaraju rekorde i čine čuda, kazala je doskorašnji kapiten crnogorske ženske rukometne reprezentacije Maja Savić.

Ona je u dresu Budućnosti osvojila Ligu šampiona, a kao kapiten predvodila je crnogorsku selekciju do istorijske srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Savić, koja je nakon Londona završila igračku karijeru, u intervjuu agenciji MINA kazala je da je crnogorski sport fenomen, podsjećajući na rezultate postignute u 2012. godini.

"Sve zemlje više ulažu u sport, ali mi imamo neki prirodni talenat, koji uz ogromnu želju i borbu daje rezultat. Fascinirana sam koliko naše reprezentacije i timovi pružaju i šta postižu. Fantastično je i za svaku pohvalu ono što su napravili vaterpolisti, rukometaši, košarkaši, košarkašice, fudbaleri", rekla je Savić.

Ona je podsjetila da je imala dugu karijeru i da je sa 36 godina završila svojom voljom na najvećem nivou i sa olimpijskom medaljom.

Savić je kazala da joj je nekoliko mjeseci poslije istorijskog finala OI nije bilo gledati pored terena polufinale i finale EP.

"Bilo mi je teško stajati sa strane i gledati utakmicu. Posebno protiv Norveške, kojoj smo ostali dužni. Djevojke su fantastično odradile posao i vratile ono što nam je oteto u Londonu", kazala je Savić.

Ona je rekla da je zadovoljna postignutim u karijeri i da ne razmišlja o eventualnom povratku na teren.

"Zadovoljna sam što sam postigla u karijeri, završila sam karijeru i to je to. Ne želim da razmišljam o eventualnom povratku na teren", rekla je Savić.

Ona je kazala da je sve bliža odluci da ostane u rukometu.

"U pregovorima sam sa predsjednikom ŽRK Budućnost i Rukometnog Saveza Predragom Boškovićem i Bojanom Popović i sve sam bliža odluci da ostanem u rukometu. Kratko sam mislila da treba da se posvetim samo porodici i izađem iz rukometa, ali što više vrijeme prolazi mislim da svojim iskustvom mogu da doprinesem poboljšanju rukometa u Crnoj Gori", kazala je Savić.

Ona smatra da bi povratkom asova crnogorski sport mogao mnogo da dobije.

"Kad sam počinjala karijeru morala sam da učim na svojim greškama. Sada je drugačije, sve više su uključeni vrhunski sportisti, igrači koji su postizali vrhunske rezultate i koji mogu samo da donesu dobro klubovima", kazala je Savić.

Najbolje lijevo krilo SP 2001. godine rekla je da joj je drago što je reprezentacija nakon istorijskog uspjeha u Londonu pokazala da ima kvalitet iako je nastupila bez nje, Bojane Popović i Ane Radović.

Ona je kazala da je ključna stvar za uspješnu 2012. bila lošiji rezultat godinu ranije za SP u Brazilu.

"Poslije SP presabrali smo se, uvidjeli smo greške i dosta bili samokritični. Postavili smo sebi cilj, dogovorili se kako treba da funkcionišemo i to je rezultiralo osvajanjem LŠ, olimpijske medalje i titule prvaka Evrope", rekla je Savić.

Ona smatra da su reprezentacija Crne Gore i Budućnost u prednosti u odnosu na ostale jer imaju sistem, kompaktnu cjelinu i djevojke sa karakterom.

"Ako upoređujemo ovu ekipu Budućnosti sa onom prethodnom u kojoj sam igrala uvijek smo imali dobre igrače i kvalitet, ali nijesmo sistem koji ima ova generacija ima. Drago mi je što smo skup velikih boraca, pobjednika, što je ova generacija pokazala da zna da igra rukomet", rekla je Savić.

Ona je kazala da su budućnost i crnogorska selekcija postali prepoznatljivi po fantastičnoj odbrani.

"Mi više analiziramo druge igrače nego oni nas, znamo gdje i kako neko želi da napada, odnosno iz koje situacije želi da postigne gol ili napravi višak. To je velika prednost. Istina je da igramo agresivnioje, nikako grubo, u odnosu na ostale ekipe. Igramo napadački u odbrani, kao fudbaleri Barselone i to donosi rezultat", rekla je Savić.

Ona je kazala da joj je drago što se Budućnost plasirala u glavnu rundu Lige šampiona.

"Drago mi je što su prošle grupe i odigrale sve utakmice dobro u prvoj fazi. Igraju kao i prošle sezone, fantastičnu odbranu, uz Klaru Voltering na golu koja je fantastčna. Ona je uz Sesilu Leganger koja je u mojim očima jedan od najjačih golmana svijeta, možda i najjači, Klara brani slićno njoj i da je velika podrška i uzdanica mladoj generaciji", rekla je Savić.

Prema njenim riječiima, za odbranu je bitno kada se zna da iza vas stoji neko ko će iako se napravi greška tu loptu da odbrani.

"Igrali bi još bolje, iako su prikazali fantastičnu igru, da se nije povrijedila Elena Georgiejvska. Veliki je potencijal i uz Milenu Knežević može da nosi ovaj tim. Budućnost ima kvalitet, ali teško je prognozirati mogućnosti u grupnoj fazi. Svi očekuju, nakon posljednjih rezultata, da se ponovo osvoji Liga šampiona, ali djevojke ne treba da se opterećuju šta neko želi već da igraju za sebe i uvijek će moći da pruže maksimum", zaključila je Savić.

Galerija