Djevojka bez imena: Islađanki brane da se zove Povjetarac

Na Islandu lična imena su mnogo važnija od prezimena i u imenicima svi se zavode po imenu, a niko po prezimenu

0 komentar(a)
Blaer, Foto: Washingtonpost.com
03.01.2013. 21:00h

Jedna petnaestogodišnja djevojka tužila je državu Island jer joj zabranjuje da koristi ime koje joj je majka dala. Razlog - ime Blaer, što na islandskom znači "povjetarac", ne nalazi se na listi imena koje je vlada odobrila.

Island ima zvanična pravila o tome kakvo ime se može nadjenuti djetetu. Većina ljudi ne dovodi u pitanje Registar ličnih imena u kome se nalazi 1.712 muških i 1.853 ženska imena koja su u skladu sa islandskom gramatikom i za koja zvaničnici vjeruju da će štititi djecu od maltretiranja ili sramote.

Roditelji mogu ili da izaberu ime sa liste ili da se žale specijalnom komitetu koji može da prihvati njihovu žalbu ili je odbije.

U Blaerinom slučaju njena majka je saznala da se ime ne nalazi na listi tek kada ju je sveštenik koji je krstio djevojčicu obavjestio da je greškom dozvolio da joj nadene takvo ime.

"Nisam imala pojma da se ime ne nalazi na čuvenoj listi", rekla je AP-u Bjork Eidsdotir i dodala da je 1973. znala jednog Blaera.

Na Islandu lična imena su mnogo važnija od prezimena i u imenicima svi se zavode po imenu, a niko po prezimenu

Komitet je odbio ime jer je muškog roda i pored toga što se tako zove i ženski lik u romanu islandskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade Haldora Laksnesa.

Na Islandu lična imena su mnogo važnija od prezimena i u imenicima svi se zavode po imenu, a niko po prezimenu.

Blaer sada zovu "stulka" ili "djevojka" na svim zvaničnim dokumentima što joj pravi problem pri svakom odlasku u banku, obnavljanju pasoša ili obavljanju birokratskih poslova.

Blaer je odlučna da se bori sve do Vrhovnog suda ukoliko niže instance 25. januara ne promijene odluku komisije.