Obama: Masakr u Njutaunu je najgori dan mog predsjedničkog mandata

Obama je skeptičan prema predlogu Američkog udruženja za oružje koje prevenciju tragedija poput one u Njutaunu vidi u slanju još oružja u škole

58 pregleda3 komentar(a)
30.12.2012. 19:27h

Američki predsjednik Barak Obama se još jednom osvrnuo na jednu od najvećih tragedija u SAD-u - pokolj kojeg je poremećeni mladić Adam Lanza počinio u osnovnoj školi Sandi Huk u Njutaunu. Rekao je da je to bio najgori dan od kako je postao predsjednik SAD.

U intervjuu Dejvidu Gregoriju za NBC-jev "Meet the Press", Obama je, osim o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, porezima, opasnosti da SAD padne u krizu i tako cijeli svijet iznova gurne u još dublju ekonomsku krizu, te takozvanoj "fiskalnoj litici", govorio i o novom zakonu o oružju i kazao da se nada da će izmjene zakona i pojačana kontrola spriječiti u budućnosti tragedije poput one u Njutaunu.

YouTube

"To je bio najgori dan mog predsjedničkog mandata i to je nešto što ne želim da vidim ponovo", rekao je on.

Obama je skeptičan prema predlogu Američkog udruženja za oružje koje prevenciju tragedija poput one u Njutaunu vidi u slanju još oružja u škole - postavljanju naoružanog obezbjeđenja u sve obrazovne ustanove:

"Skeptičan sam prema mišljenju da je jedini odgovor na ovaj problem donošenje još oružja u škole, a mislim da je i većina američkih državljana skeptična prema tome da će to riješiti naš problem. Poenta je da se ovo neće riješiti osim ako Amerikanci ne shvate koliko je to bitno".

Galerija