Sirijska vojska zauzela četvrt u Homsu

Sirijska vojska je danas, nakon višednevnih napada, zauzela četvrt u Homsu, velikom gradu u središtu Sirije koji je zbog ratnog stanja pogodila teška humanitarna kriza, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava

4 komentar(a)
29.12.2012. 10:32h

"Vojska je prije nekoliko dana započela ofanzivu na četvrt Dar Balbeh (na sjeveru Homsa), uz artiljerijsku paljbu, nakon čega su se pobunjenici povukli", javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara dodaje da ne raspolaže podacima o broju žrtava zbog teškoća u komunikaciji s aktivistima u tom sektoru.

Kako navodi ova nevladina organizacija, vojska opsjeda još neke četvrti u tome gradu koji protivnici režima nazivaju "prijestonicom revolucije" i gdje stanovnici mjesecima trpe svakojaku oskudicu. Danas su nastavljene borbe u zapadnom dijelu grada koji vojska pokušava da zauzme.

Na sjeveru Sirije nastavljaju se borbe u blizini vojnog aerodroma Menag, blizu Alepa, u koji su pobunjenici ušli u četvrtak nakon višemjesečne opsade. Režimska vojska je bombardovala i mjesta u pokrajini Hama, u centralnom dijelu zemlje i u pokrajini Dera, na jugu, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Artiljerija sirijske vojske je gađala više mjesta u blizini Damaska, avijacija je nadlijetala to područje, a borbe su se vodile i u Daraji, na jugozapadu.

U petak su u nasilju širom zemlje poginule 153 osobe, među kojima 57 pripadnika režimskih snaga, 49 pobunjenika i 47 civila, tvrde iz SHOR-a.

U Siriji od marta 2011. traje narodna pobuna koju režim guši u krvi i koja se pretvorila u oružani sukob. Za 21 mjesec sukoba u Siriji je poginulo više od 45.000 ljudi.

Galerija