Đukanović: Izbori za odgovorno upravljanje Nikšićem

"Prošla su dva mjeseca u kojima se, na žalost opozicije, opet pokazalo da je DPS, sa svojim slabostima, odgovorniji politički subjekt od nje"

0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
25.12.2012. 17:45h

Demokratska partija socijalista (DPS) želi nove izbore u Nikšiću da bi stvorila uslove za odgovorno upravljanje tim gradom, poručio je danas lider te stranke, Milo Đukanović.

On je novinarima u Bijelom Polju kazao da opozicija u Nikšiću dva mjeseca poslije izbora nije uspjela da se dogovori i formira vlast što je, kako je kazao, jasna poruka građanima šta treba da rade na narednim izborima.

Đukanović je naglasio da je DPS priznao rezultate izbora u Nikšiću, i da je opozicija dva mjeseca „pokušavala da napravi neki politički inžinjering koji će im stvoriti uslove da preuzmu odgovornost, i apsolutno zahvaljujući njihovoj nesposobnosti, do toga nije došlo“.

"U međuvremenu smo, kao pojedinačno najjači politički subjekt u Nikšiću, predložili da idemo u nove izbore, da bismo stvorili uslove da, kroz još jedan izborni proces, građani Nikšića izaberu vlast koja će preuzeti odgovornost za rješavanje teških problema sa kojima se taj grad suočava“, naveo je on.

Đukanović je podsjetio da, od 41 odbornika u Skupštini opštine Nikšić, DPS, odnosno koalicija koju ta stranka predvodi, ima 20 odborničkih mjesta.

"Da smo željeli da na to pitanje gledamo partijski sebično, mogli smo kazati: evo sada, zahvaljujući određenim promjenama koje su se dogodile u postizbornom periodu, imamo odborničku većinu, i možemo nastaviti da vršimo vlast“, kazao je on.

Međutim, kako je naveo, u DPS-u smatraju da ne bi bilo primjereno i na nivou njihove demokratske odgovornosti da vrši vlast uprkos bojkotu gotovo polovine odborničkog sastava nikšićkog parlamenta.

"Umjesto toga, nudimo izbore i da dođemo do nečega što će biti nedvosmislena volja građana koja će stvoriti uslove da se u Nikšiću formira odgovorna vlast“, precizirao je Đukanović.

Na pitanje kakav rezultat očekuje, on je kazao da je poznato da slovi za nepopravljivog optimistu, i dodao da je DPS na prethodnim parlamentarnim izborima „potvrdio ubjedljivo dominantnu poziciju na političkoj sceni Crne Gore“.

Prema njegovim riječima, u pojedinim sredinama, kao što je Nikšić, dogodilo se nešto što je moralo da se dogodi.

„Mislim da je trebalo da u prethodnom periodu, kao vlast, damo više da bismo se nadali boljem rezultatu. Dobili smo rezultat kakav su građani Nikšića smatrali da zaslužujemo. Podsjetiću, za lokalnu listu dobili smo gotovo dvije hiljade glasova manje nego za državnu“, naveo je Đukanović.

On je kazao da su u međuvremenu prošla dva mjeseca u kojima se, na žalost opozicije, opet pokazalo da je DPS, sa svojim slabostima, odgovorniji politički subjekt od nje koja, za ta dva mjeseca, nije smogla snage da napravi elementarni dogovor i preuzme vlast.

"Vjerujem da su to dovoljno dobre i jasne poruke građanima Nikšića šta treba činiti na predstojećim lokalnim izborima“, zaključio je Đukanović.