Publikacija "Podgorica info" štampana mimo zakona

Glavni grad je posao štampanja publikacije dodijelio beogradskoj firmi Publikum, za iznos ne veći od 5.000 eura, ne čekajući pri tom da prođe zakonski rok od 10 dana

82 pregleda4 komentar(a)
24.12.2012. 20:00h

Administracija gradonačelnika Glavnog grada Miomira Mugoše ignorišući odredbe važećeg Zakona o javnim nabavkama (ZJN) odštampala je nedavno publikaciju "Podgorica info" koja je na svečanosti, povodom Dana oslobođenja Podgorice 19. decembra, podijeljena odbornicima lokalne samouprave.

Poslije neuspješnog i nezakonitog postupka javnog nadmetanja tzv. šoping metodom, koji nije očigledno na vrijeme započet, Glavni grad je posao štampanja publikacije, neposrednom pogodbom, na kraju, dodijelio beogradskoj firmi Publikum, za iznos ne veći od 5.000 eura, ne čekajući pri tom da prođe zakonski rok od 10 dana, u kojem je bilo moguće izjaviti novu žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki.

Prvu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki je takođe poništila, pa je Glavni grad potom jednostavno obustavio postupak ove nabavke. Odluka o obustavljanju postupka javne nabavke donijeta je, naime, 10. decembra, a odštampana brošura je, suprotno ZJN već 19. decembra podijeljena tokom svečanosti Dana Podgorice u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Poslije neuspješnog i nezakonitog postupka javnog nadmetanja tzv. šoping metodom, koji nije očigledno na vrijeme započet, Glavni grad je posao štampanja publikacije, neposrednom pogodbom, na kraju, dodijelio beogradskoj firmi Publikum
Prema dostupnoj dokumentaciji, odgovorni službenik za ovu javnu nabavku bio je Zoran Erceg, dok je gradonačelnik Miomir Mugoša lično potpisivao sve glavne odluke.

Interesantno je, međutim, da je posao štampanja neposrednom pogodbom dodijeljen istoj beogradskoj firmi koju je Mugošina administracija najprije proglasila pobjednikom na prvom neuspješnom nadmetanju. Ponuda te firme, u skladu sa rješenjem Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, naknadno je proglašena neispravnom.

"S obzirom na to da bi ponavljanje postupka trajalo najmanje 25 dana, bilo je očigledno da decembarski broj publikacije 'Podgorica info' ne bi bio štampan. Zbog toga je Glavni grad iskoristio zakonsku mogućnost za neposredni sporazum, jer vrijednost posla ne prelazi 5.000 eura, pa je naručeno štampanje decembarskog broja, kod 'Publikum' DOO – Beograd čija je greška u ponudi, po našem mišljenju, krajnje formalne prirode”, saopštili su “Vijestima” iz Biroa za odnose sa javnošću Podgorice.

Prvi zahtjev za nabavku usluge štampanja brošure putem tzv. šoping metode oglašen je 18. septembra, a Glavni grad je 17. oktobra kao najpovoljniju izabrao ponudu beogradske firme Publikum za cijenu od 5.350 eura sa PDV-om.

Na tu odluku, međutim, Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki žalila se podgorička firma “DPC”. Tu žalbu Državna komisija je usvojila i utvrdila da beogradski Publikum svoju ponudu nije sačinio u skladu sa ZJN i da cijenu nije iskazao slovima, već samo brojkama, zbog čega je proglasila neispravnom.

Državna komisija naložila je Glavnom gradu da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Na neuspjelom nadmetanju ponude kompanija Grafo Bale, Suton, M Print, DPC i Grand Design takođe su proglašene neispravnim, zbog raznih nedostataka.

Vukčević: Nekima su javne nabavke paravan

Miloš Vukčević, direktor firme M print koja je učestvovala na nadmetanju ocijenio je da je “problem što javne nabavke pojedinim firmama više služe kao paravan, nego što one objektivno imaju svoju funkciju”.

"Umjesto da raspišu novi tender, oni su neposrednom pogodbom završili ovaj posao i odbornicima (19. decembra) podijelili publikaciju", kaže za “Vijesti” Vukčević.

On tvrdi da bi nezadovoljni učesnici pokretanjem postupka pred sudom mogli dobiti moralnu satisfakciju, ali ne i izgubljenu dobit. “Ovo je više posao za državnog tužioca”, smatra Vukčević.