Koliko stvarno znate o svojim potrošačkim pravima?

Ako potrošač traži 1,5 kg mesa, a umjesto toga dobije 1,8 kg, trgovac se ponaša kako ne smije i nameće potrošaču da troši više novca nego što je planirao

12 komentar(a)
prava potrošača, trgovina, prodavnica, Foto: Shutterstock
24.12.2012. 19:29h

Nepoznavanje sopstvenih prava koje građanin ima kada bilo šta trguje je osnovni problem crnogorskih potrošača. Da to nije činjenica, nijedan trgovac se ne bi usudio da u radnji istakne natpis "kupljenu robu ne vraćamo" jer je takav stav nemoguć i suprotan onome što garantuje Zakon o zaštiti potrošača.

Potrošač može da podnese prigovor ukoliko smatra da je kupio robu sa nedostatkom i da zahtijeva "zamjenu proizvoda za nov ili da vrati proizvod uz povraćaj plaćenog iznosa, da zahtijeva otklanjanje nedostatka ili smanjenje cijene, srazmjerno nedostatku".

Brojna su prava koja garantuje Zakon, a na koja se malo ko poziva. U zamjenu za novac koji daje, potrošač mora da dobije ono što očekuje da je kupio.

Kad se traži 1,5 kg mesa, neka bude toliko

Zakon o zaštiti potrošača donijet je 2007. godine, ali nije doprinio značajnijoj edukaciji crnogorskih potrošača. On pruža zaštitu građanima koji su svjesni svojih prava, ali i obaveza trgovaca koji svako neznanje iskorišćavaju.

Ako potrošač traži kilogam i po mesa, a umjesto toga dobije 1,8 kilograma, trgovac se ponaša kako ne smije i nameće potrošaču da troši više novca nego što je planirao
Niska svijest o značaju prava potrošača i nezainteresovanost građana za taj segment je osnovni problem na koji redovno ukazuju i iz inspekcija i nevladinog sektora. Novi zakon koji će biti usaglašen sa zakonodavstvom Evropske unije i pružaće veću zaštitu je u skupštinskoj proceduri i u Tržišnoj inspekciji očekuju da će biti donijet u narednih mjesec dana.

Sva prava potrošača su obaveze trgovca koji je, između ostalog, dužan da prilikom prodaje potrošaču isporuči proizvode u tačnoj mjeri ili količini koja je tražena. Prema tome, ako potrošač traži kilogam i po mesa, a umjesto toga dobije 1,8 kilograma, trgovac se ponaša kako ne smije i nameće potrošaču da troši više novca nego što je planirao. Kvalitet bilo kojeg proizvoda mora biti propisanog ili ugovorenog kvaliteta, označen, deklarisan i sa ispravama, po ugovorenim cijenama.

Cijene da su tačno istaknute

Trgovci su u obavezi da sve cijene proizvoda vidno istaknu, da cijena bude ista sa onom na kasi i na izlogu. To u praksi najčešće nije slučaj jer je to jedan od češćih propusta koje primjećuju tržišni inspektori. Zabranjeno je davati obavještenja o cijeni koja dovodi u zabludu i stvara utisak da je proizvod jeftiniji nego što zaiste jeste. Takvo ponašanje je najuočljivije kod robe koja se prodaje ili prepakuje u količinama manjim od kilograma pa kupac ne može odmah da uoči koliko zapravo košta i da li je isplativije da kupuje u mjerama manjim od kilogram.

Za svako lažno prikazivanje karakteristika proizvoda, za robe lošeg kvaliteta i nezadovoljavajući način pružanja usluga, potrošač ima pravo na pravično obeštećenje. I to je jedno od prava koja potrošači rijetko ili nikako koriste.

Zabranjene netačne reklame

Zabranjeno je agresivno reklamiranje proizvoida i uznemiravanje potrošača kako bi se primorali da kupe proizvod koji im se nudi. U Zakonu je navedeno da je zabranjeno i saopštavanje netačnih i dvosmislenih informacija o proizvodu ili uslovima prodaje kojima se potrošač dovodi u zabludu, uslovljavanje prodaje proizvoda prodajom drugih proizvoda, djelovanje ili promovisanje piramidalne promotivne mreže u okviru koje potrošač plaća za mogućnost zarade koja prvenstveno zavisi od uvođenja drugih potrošača u mrežu, upotrebljavanje izraza “rasprodaja” i “totalna rasprodaja” ili slične oznake kada trgovac ne prestaje sa poslovanjem…

Potrošač može da podnese prigovor ukoliko smatra da je kupio robu sa nedostatkom i da zahtijeva zamjenu proizvoda za nov ili da vrati proizvod uz povraćaj plaćenog iznosa
Upravo to su termini aktuelni tokom decembra i neposredno nakon novogodišnjih praznika, zbog toga bi potrošači morali dodatno da obrate pažnju na ono što im se nudi kao jeftinije i da znaju da proizvod koji se nudi po sniženoj cijeni mora biti označen vidno i jasno na mjestu ponude, sa istaknutom cijenom prije sniženja i sniženom cijenom, kao i period trajanja promotivne prodaje.

Ako je snižena roba sa nedostatkom ili zato što joj ističe rok taj razlog mora biti istaknut, činjenica je da se u većini crnogorskih prodavnica tako savjesno ponašanje trgovace ne praktikuje.

Trgovac je dužan i da u prodajnom objektu istakne obavještenje o načinu i mjestu podnošenja prigovora, u kome tokom radnog vremena mora biti prisutno lice ovlašćeno za rješavanje prigovora.

Tražite fiskalne račune

Izdavanje fiskalnih računa je obavezno prilikom svake kupovine i to je propisano i Zakonom o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i Zakonom o zaštiti potrošača. Iako su brojne inspekcije nadležne za kontrolu izdavanja, to je i dalje jedna od najčešče izbjegavanih obaveza gotovo svih crnogorskih trgovaca.

Propisano je da račun mora biti čitljiv i jasan i da sadrži “naziv i sjedište trgovca, mjesto prodaje, podatke o proizvodu odnosno naziv, vrstu, količinu, cijenu i ukupnu vrijednost prodatih proizvoda i datum prodaje.

Takođe, ako je potrošaču prilikom kupovine proizvoda odobren popust, na računu mora biti iskazana i visina popusta u procentima i umanjeni iznos ukupne vrijednost prodatih proizvoda koji je potrošač dužan da plati. Svi prizvodi moraju da imaju garanciju.

Deklaracija je obavezna

Nepostojanje deklaracija je često na prehrambenim proizvodima, ali i obući, manjim kućanskim aparatima i drugoj tehničkoj robi. Sva roba u prometu mora da ima deklaraciju.

Propisano je da deklaracija mora da sadrži naziv, odnosno trgovačko ime pod kojim se roba prodaje, ime i sjedište proizvođača i uvoznika, zemlju porjekla, količinu, sastav, kvalitet, tip i model robe, datum proizvodnje i rok upotrebe, način upotrebe, održavanja i čuvanja robe i upozorenje o mogućim rizicima u vezi s pravilnom i nepravilnom upotrebom, zavisno od prirode robe. Zabranjeno je uklanjanje ili mijenjanje podataka iz deklaracije.