Aktivistkinje "Femena" dočekale Putina u Briselu

Aktivistkinje Femena su gole do pojasa sa natpisom "Apokalipsa" izašle iz podzemne željeznice na trgu Šuman

50 pregleda8 komentar(a)
21.12.2012. 20:40h

Belgijska policija privela je nekoliko polugolih aktivistkinja protestne grupe Femen nakon što su tokom posjete Vladimira Putina pokušale da izvedu performans ispred sjedišta Evropske unije.

Na trgu iz bezbjednosnih razloga nisu dozvoljene nikakve demonstracije

Aktivistkinje Femena su gole do pojasa sa natpisom "Apokalipsa" izašle iz podzemne željeznice na trgu Šuman i počele da izvikuju parole protiv Putina, prije nego što su ih policajci odvukli u “marice” .

Cijela akcija, pod nazivom "Putin je apokalipsa", trajala je manje od minut.

Feministička protestna grupa Femen postoji od 2010

Na Šumanovom trgu se nalazi zgrada Evropskog savjeta u kojoj se održava samit EU-Rusija.

Tokom susreta na najvišem nivou, na trgu iz bezbjednosnih razloga nisu dozvoljene nikakve demonstracije.

Feministička protestna grupa Femen postoji od 2010, a do sada su izvele nekoliko akcija kojima su u pokušale da skrenu pažnju na korupciju i kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Putin i evropski čelnici razmijenili kritike

Ruski predsjednik i čelnici Evropske unije nisu uspjeli da prevaziđu međusobne razlike u stajalištima oko Sirije, imigracije i niza drugih pitanja na današnjem samitu koji je obilježilo međusobno iritiranje zbog pitanja energetske politike.

Nakon višesatnih razgovora predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso očitao je predsjedniku Vladimiru Putinu javnu lekciju braneći propise EU-a u energetici, na šta je ruski čelnik uzvratio komentarom da je Baroso "previše emotivan" i "da nije u pravu".

Analitičari su upozorili da su male šanse da se na sastanku, održanom za vrijeme prve Putinove posjete nakon njegovog izbora u maju, postigne napredak u glavnom spornom pitanju energetike koje već dugo narušava odnose EU i Rusije.

Rusija je ljuta zbog nastojanja EU da liberalizuje svoje energetsko tržište i prisili najveće dobavljače, kao što je ruski državni gigant "Gasprom", da prodaju svoju infrastrukturu kako bi se spriječila situacija na tržištu u kojoj bi ova kompanija monopolistički kontrolisala čitavu distribucionu mrežu.

Ranije danas je Putin na sastanku EU zakon o energetici nazvao "necivilizovanim".

"Naravno da EU ima pravo da donese bilo koju odluku ali, kako sam spomenuo... zaprepašteni smo činjenicom da je toj odluci data retroaktivna snaga", rekao je Putin pozivajući se na činjenicu da se propisi primjenjuju i na postojeće gasovode.

Na kraju konferencije za štampu Baroso je rekao da Evropska unija "poštuje sve međunarodne sporazume i načela vladavine prava". Baroso je objavio da je konferencija završena ali je Putin prisutne pozvao nazad kako bi sebi osigurao posljednju riječ. Govoreći o Barosu kao o svom "starom dobrom prijatelju" Putin je rekao da je "tako emotivan jer zna da griješi".

Iako je energetika najosjetljivije pitanje za Rusiju, dug popis spornih pitanja uključuje i spor oko trgovine, kritike EU zbog odnosa Rusije prema građanskim slobodama i vizni režim.

Rusija se takođe spori sa zapadnim državama oko sukoba u Siriji u kojoj je od početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada ubijeno više od 40.000 ljudi.

Putin je rekao da za postizanje trajnog i održivog dogovora u Siriji, prvo treba postići sporazum o zaštiti interesa svih vjerskih i etničkih grupa. "Svi su zainteresovani za zaustavljanje krvoprolića i nasilja", rekao je.

Povodom pitanja viza i viznog režima Putin se požalio da se, u poređenju s drugim državama, prema Rusiji EU nepravedno odnosi. "Imam dugačak spisak država koje imaju bezvizni režim s EU. Tu su Venecuela, Honduras, Mauricijus, Meksiko, izgleda da su svi tu", rekao je Putin.

Galerija