Srđan Kovačević na čelu Prve?

Sjednica Odbora direktora Prve banke, na kojoj biraju predsjednika, biće održana narednih dana

399 pregleda0 komentar(a)
Srđan Kovačević, Foto: Arhiva Vijesti
20.12.2012. 15:14h

Najozbiljniji kandidat za predsjednika Odbora direktora Prve banke je Srđan Kovačević, šef u ostavci Borda direktora Elektroprivrede. Tu funkciju bi preuzeo od Olega Obradovića.

“Funkciju predsjednika Odbora direktora ubuduće će obavljati dosadašnji član Srđan Kovačević”, zvanično je “Vijestima” e-mailom odgovorila direktorica korporativnih komunikacija Prve banke Jelena Pavićević.

Skupština akcionara banke je izabrala članove Odbora direktora, a sjednica tog tijela, na kojoj se bira predsjednik, biće održana narednih dana. Pošto je Pavićević pomenula Kovačevića za tu poziciju, očigledno da će samo biti formalizovano unaprijed određeno. Najveći pojedinačni vlasnik Prve banke je brat premijera, biznismen Aco Đukanović, a akcije ima i firma predsjednika Vlade Mila Đukanovića. Drugi vlasnik po akcionarskom kapitalu je EPCG sa 19,7 odsto akcija. Kovačević je sa mjesta predsjednika borda EPCG, na nedavni zahtjev (”predlog”) premijera Đukanovića, podnio kovertiranu ostavku kao i ostali predstavnici državnog kapitala. Država je većinski vlasnik EPCG, a kompanijom upravlja italijanski A2A. Najveći dio novca od dokapitalizacije EPCG, oko 60 miliona eura, više od tri godine je ostavljen Prvoj banci da ga ”obrće”, umjesto da se investira u energetsku kompaniju.

Skupština akcionara banke je izabrala članove Odbora direktora, a sjednica tog tijela, na kojoj se bira predsjednik, biće održana narednih dana

Pavićević je odgovorila “Vijestima” da nekadašnji direktor Telekoma Milan Perović ostaje glavni izvršni direktor. Skupština akcionara Prve je potvrdila ostavke članovima borda Peroviću i Obradoviću.

“Njih će u Odboru direktora zamijeniti bankar Darko Radunović i prof. dr Neda Ivović”, ozvaničila je Pavićević.

Radovanović je bio izvršni direktor NLB Montenegro banke, a a Ivović asistent na Pravnom fakultetu.