Mugoša: Uradilo se manje, ali mnogo

Gradonačelnik je čestitao “praznik slobode osvojene prije 68 godina, slobode plaćene hiljadama žrtava palim u borbi protiv fašizma

72 pregleda13 komentar(a)
19.12.2012. 16:27h

Ustaljena praksa gradonačelnika Miomira Mugoše da Dan Podgorice - 19. decembar, proslavi otvaranjem nekog novog objekta u gradu, izostao je i ove godine.

Manjak u gradskoj kasi, uzrokovan i ekonomskom krizom, razlog je što Mugoša prošle godine prvi put nije obilježio Dan Podgorice nekom novom investicijom.

Svjestan da se ove godine u Podgorici uradilo manje nego proteklih godina, gradonačelnik je kazao da” iako se uradilo manje, ne znači da se uradilo malo, već naprotiv, mnogo."

Video: Zoran Bojović

Gradonačelnik je čestitao prisutnima “praznik slobode osvojene prije 68 godina, slobode plaćene hiljadama žrtava palim u borbi protiv fašizma.

“Sedamdeset je godina od pogibije narodnih heroja Špira Mugoše i Ljubice Popovića, čija imena čuvamo u nazivima ulica našeg grada, obrazovnih i sportskih institucija. Sjećajući se njih i svih ostalih žrtava NOB-a, lakše nam je danas da se suočimo sa nedaćama našeg vremena koje ne traži da žrtvujemo svoje živote, već samo da ulažemo više napora i da više radimo za dobrobit našeg grada i države”, kazao je Mugoša, uvjeren da kako je dodao, “ tim na čelu Glavnog grada uspješno odgovara zahtjevu ovog vremena”.

"Vjetar u leđa"

Premijer Milo Đukanović čestitke je uputio telegramom, istakavši uvjerenje da će “razvojni projekti realizovani od strane lokalnog rukovodstva uz podršku Vlade dati vjetar u leđa novim investicijama i sveukupnom napredku unapređenja kvaliteta života građana”.

“Ovaj istorijski dan nas iznova podsjeća na predani rad i pregalaštvo koji su obilježili razvojni put Glavnog grada, a koji je danas ne samo simbol moderne Crne Gore već i kulturno-obrazovni centar koji nudi pregršt šansi za mlade ljude, čija će vizija određivati buduće domete naše države“ , kazao je Đukanović u telegramu.

Svjestan da se ove godine u Podgorici uradilo manje nego proteklih godina, gradonačelnik je kazao da” iako se uradilo manje, ne znači da se uradilo malo, već naprotiv, mnogo”.

Za izgradnju stambenih i drugih objekata za raseljena lica iz kampa na Koniku obezbijedili smo besplatno zemljište

Glavni grad se prema njegovim riječima ove godine posebno usmjerio na segment socijalne zaštite, za šta je u godini na izmaku izdvojeno više od tri miliona eura.

“U stambenom objektu na lokaciji bišve Kamionske pijace, krov nad glavom našlo je 40 socijalno ugroženih porodica. Na susjednoj lokaciji, nastavlja se izgradnja još jednog objekta namjenjenog zaposlenima u glavnom gradu.

Značajna sredstva opredijelili smo i za funkcionisanje Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, “Dječjeg saveza”, kao i za finansiranje projekata NVO sektora koji se odnose na zaštitu ranjivih kategorija građana, te narodne kuhinje.

Za izgradnju stambenih i drugih objekata za raseljena lica iz kampa na Koniku obezbijedili smo besplatno zemljište površine oko 140 hiljada kvadrata na Vrelima ribničkim”, podsjetio je Mugoša.

Potrebe penzionera

Brinući o najstarijim stanovnicima Podgorice, kako je dodao, obezbijeđene su dvije lokacije za stambene objekte za potrebe penzionera, a jedan od njih se upravo gradi. Zemljište za izgradnju stanova besplatno smo ustupili i Sindikalnom povjereništvu Podgorice, koje je prije nekoliko dna započelo gradnju, kao i sindikatima Uprave policije, KAP-a i Ministarstvu zdravlja. Jednu parcelu dodijelili smo UPravi za nekretnine za novu poslovnu zgradu, a tu je i zemljište koje, zajedno sa komunalnim opremanjem, predstavlja učešće Glavnog grada u izgradnji Novog duvanskog kombinata.

Gradonačelnik se osvrnuo i na novootvoreni “Bazar” u Bloku pet, te investicija u vodosnabdijevanju, vodovoda u Kučima i boljeg vodosnabdjevanja u Malesiji i Golubovcima.

“Donacijom japanske vlade u iznosu od 4,4 miliona eura urađena je rehabilitacija vodovodnog postrojenja na Marezi. Nismo zapostavili ni saobraćajnu infrastrukturu. Sagradili smo novi most na Cijevni u selu Dobrčin, kod “Delta sitija” urađena je raskrsnica sa kružnim tokom realizuje se obilaznica oko Golubovaca koja bi trebalo da bude završena prije turističke sezone.

Tu je i početak rekonstrukcije putnog pravca Podgorica - Rogami i dalje prema Spužu u vrijednosti od dva miliona eura.”, kazao je Mugoša, podsjetivši i na bitne kulturno zabavne manifestacije održane u gradu i uspjehe naših sportista.

Integracija u EU

Iz oblasti međunarodne saradnje, Mugoša je izdvojio, formiranje Zajedničkog savjetodavnog odbora Zajednice opština Crne Gore i Komiteta regiona Evropske unije - tijela koje ima za cilj da pomogne integraciju naše države u EU.

“Početak projekta je izgradnja Jugozapadne obilaznice za koju je pripremljena planska i projektna dokumentacija"

“Ovo je obaveza koju treba ozbiljno da shvatimo i na kojoj moramo predano raditi kako bi do kraja iskoristili mogućnosti koje nam pružaju pretpristupni fondovi EU. Nadam se da ćemo uz angažman naših administrativnih kapaciteta to uspjeti, pogotovo imajući u vidu su nam za realizaciju proejakta iz Strateškog plana do 2017. godine potrebna ogromna finansijska sredstva - oko 340 miliona eura za 170 projekata”, naveo je gradonačelnik.

On je posebno ponosan i na 3.440 osobe zaposlene u ovoj godini, što je šest odsto više nego lani, i osnovanje 917 novih preduzeća.

Za projekat 21. vijeka i najvažniju buduću investiciju Mugoša je najavio izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda sa primarnom kolektorskom mrežom dugom 38 kilometara, zašta je neophodno oko 60 miliona eura.

“Početak projekta je izgradnja Jugozapadne obilaznice za koju je pripremljena planska i projektna dokumentacija. Ona će povezati Jadransku magistralu kod objekta “Volija” sa Cetinjskim putem u Donjoj Gorici, pri čemu ćemo dobiti još jedan most preko Morače. Vrijednost tih radova je oko 20 miliona eura”, objasnio je on.

Precizno koncipiranje

Gradonačelnik tvrdi da su u koncipiranju Budžeta za narednu godinu bili prilično precizni.

“Ukupni primici Budžeta glavnog grada za 2013. godinu utvrđeni su u iznosu od 47.470.000, odnosno 10 odsto više u odnosu na rebalansirani budžet za 2012.” , kazao je Mugoša.

On je najavio dalju izgradnju stanova za socijalno ugrožene, otvoranje dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i ustupanje zemljišta za izgradnju novih vrtića i škola koje planira Vlada Crne Gore.

Svečanoj sjednici prisustvovali su između ostalih predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović, vjerski velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici SUBNOR-a i NOR-a, te brojni direktori zdravstvenih, prosvetnih i drugih crnogorskih ustanova.

Galerija

Mimoza FOTO: Boris Pejović