Kalifornija napuštene fabrike pretvara u oaze za život

Na mjestu fabrika biće izgrađeno 2.500 novih domova, uglavnom dvospratnih kuća i apartmana

1 komentar(a)
17.12.2012. 10:34h

Napušteno industrijsko zemljište, u blizini slanih močvara i oronulog željezničkog mosta, izgleda kao čudno mjesto za početak nove revolucije životnog stila u živopisnoj Kaliforniji, ali planeri i projektanti Njuarka, predgrađa San Franciska, misle upravo suprotno.

Uzimajući u obzir nove američke zakone o korišćenju zemljišta za smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2), gradsko vijeće grada Njuarka je glasalo za konverziju 200 hektara zemljišta, koje se nalazi u vlasništvu hemijskih kompanija, u razvojni projekat koji će postaviti bazu za čitavu saveznu državu Kaliforniju.

"Budućnost je u porodičnim kućama na manjim parcelama, zgradama i urbanijem načinu života", rekao je on, dodajući da se "sada krećemo u potpuno suprotnom smjeru"
Projekat je fokusiranu na dekarbonizovanje privrede, prenosi agencija Rojters.

Močvare bi mogle biti predate pticama, što bi zadovoljilo borce za zaštitu životne sredine, ili isušene.

Međutim, planeri imaju na umu nešto potpuno drugačije, a tiče se izgradnje 2.500 novih domova, uglavnom dvospratnih kuća i apartmana, na pješačkoj udaljenosti od prodavnica i škola, povezanih sa novim vozom do njihovih radnih mjesta širom Zalivske oblasti San Fransiska.

Populacija Kalifornije se u protekle četiri decenije udvostručila, na skoro 38 miliona i mogla bi do 2050. godine dostići cifru od 50 miliona.

"Način na koji smo se razvili u proteklih nekoliko decenija je definitivno neodrživ", rekao je Hasan Ikhrata, izvršni direktor Asocijacije vlade južne Kalifornije, najveće organizacije za urbanistička planiranja u Kaliforniji.

"Budućnost je u porodičnim kućama na manjim parcelama, zgradama i urbanijem načinu života", rekao je on, dodajući da se "sada krećemo u potpuno suprotnom smjeru".