Japanski premijer priznao poraz

Liberalno-demokratska stranka ubjedljivo je pobijedila na izborima u Japanu. Dosadašnji premijer Jošihiko Noda priznao poraz i najavio ostavku na mjesto šefa Demokratske partije Japana

0 komentar(a)
16.12.2012. 16:52h

Ubjedljivu većinu u novom sazivu japanskog parlamenta imaće Liberalno-demokratska partija, pokazuju rezulati parlamentarnih izbora. Premijer Jošihiko Noda priznao je poraz i najavio da će podnijeti ostavku na mjesto lidera stranke.

"Podnijeću ostavku na mjesto šefa Demokratske partije Japana (DPJ) zato što ozbiljno shvatam ovaj rezultat. Duboko se izvinjavam što nisam uspio da postignem rezultate", rekao je Noda na konferenciji za novinare.

Noda se obratio javnosti pošto je televizija NHK objavila da je na osnovu zvaničnih rezultata i anketa na biralištima Liberalno-demokratska stranka osvojila najmanje 225 mjesta u parlamentu, DPJ samo 39, a da je za 95 mjesta situacija još neizvjesna, prenio je AFP.

Na pitanje zašto je DPJ toliko izgubila podršku, Noda je odgovorio da nisu uspjeli da ispune očekivanja birača po dolasku na vlast 2009. godine.

LDP će, kako se očekuje, lako obezbijediti većinu u parlamentu od 480 mjesta uz pomoć stranke Novo Komeito, svog mlađeg koalicionog partnera koji je osvojio najmanje 25 mjesta.

LDP je ranije dugo bila japanska vladajuća partija, a vodi je poznati političar i bivši premijer Šinzo Abe.

Premijer Jošihiko Noda raspustio je parlament sredinom novembra i otvorio put za izbore u zemlji 10 mjeseci prije roka.

Poslije katastrofe u Fukušimi, nuklearna energija bila je u središtu predizborne kampanje. Ljevica je obećavala Japan bez nuklearne energije za 30 godina, a LDP, tradicionalno blizak privrednicima, obećao je da će svoju strategiju da predstavi za tri godine.

Mnogi Japanci, prije svega mladi, razočarani su tradicionalnim strankama i vjeruje se da bi manje i neke nove stranke mogle da ostvare uspjeh na izborima.

Pored privrednih i društvenih problema, nova vlada moraće da se bavi i unapređenjem odnosa sa Kinom i Južnom Korejom, kao i sa nepredvidivom Sjevernom Korejom koja je ove sedmice testirala raketu dugog dometa.

Japan je zaoštrio odnose sa Kinom zbog ostrva u Istočnom kineskom moru na koja obje države polažu pravo.

Galerija