GA: Vlada i Skupština ne smiju dozvoliti rasipanje novca iz Fonda za manjine

On je podsjetio da je GA do sada podnijela dvije krivične prijave, tužbu Upravnom sudu, zahtjeve ministru finansija da spriječi nezakonitu raspodjelu

1 komentar(a)
16.12.2012. 12:41h

Raspodjela sredstava Fonda za manjine test je za novu Vladu da pokaže da li će uraditi ono što prethodne nijesu i neće dozvoli rasipanje novca koji izdvajaju građani, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

U reagovanju na odluku Upravnog odbora Fonda za manjine o raspodjeli 239 hiljada eura, iz GA ocjenjuje da je došlo vrijeme da Vlada i Skupština ne dozvole rasipanje novca koji izdvajaju građani države koja sebe naziva građanskom.

U GA smatraju da je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović pozvan da pokaže na djelu da li će njegov resor voditi kontinuitet politike etničke segregacije ili će konačno u Crnoj Gori i Ministarstvu biti građanski koncept.

"Nadamo se da će novi Ministar finansija imati snage da poništi ovu odluku, dok od rukovodstva Skupštine ne očekujemo ništa", kaže se u reagovanju koordinatrora GA Milana Radovića.

On je podsjetio da je GA do sada podnijela dvije krivične prijave, tužbu Upravnom sudu, zahtjeve ministru finansija da spriječi nezakonitu raspodjelu i tako zaštiti građane Crne Gore.

"Ali na žalost nadležni do sada nijesu iskazali interes da urede stanje i prije svega Fond oslobode od konflikta interesa, političkih uticaja i ponašanja koje vodi povećanju etničke distance u Crnoj Gori", naveo je Radović.

On je kazao da osim GA o neregularnostima svjedoče u kontinuitetu izvještaji Državne revizorske institucije (DRI), Evropske komisije, članovi Upravnog odbora Fonda, mediji i druge nvo.

Radović je rekao da su se neregularnosti koje su u kontinuitetu pratile raspodjele Fonda odnosila na tajnost rada, nepoštovanje preporuka DRI, konflikt interesa, nezakonita selekcija.

On je naveo da su se neregularnosti odnosila i na neobjavljivanje dokumenata, nezakonito, odlučivanje održavanje sjednica kao i da je istekao mandat članovima Upravnog odbora iz manjinskih savjeta.

Galerija

Fond za manjine FOTO: Luka Zeković