Bivši šef britanske diplomatije traži legalizaciju marihuane

Pojedini konzervativci su tražili da se promjeni zakon posle slučaja s dječakom, a vlada je obrazovala panel stručnjaka koji će razmatrati pojedine slučajeve. Oni međutim neće razmatrati legalizaciju marihuane potpuno - premijerka Tereza Mej je to isključila zbog "uticaja koji (marihuana) ima na živote ljudi"

51 pregleda1 komentar(a)
marihuana, Foto: Shutterstock
19.06.2018. 11:15h

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg pozvao je vladu da preduzme korake za legalizaciju marihuane.

U današnjem izdanju lista Dejli telegraf (The Daily Telegraph) Hejg, koji je četiri godine bio i lider Konzervativne partije, ocijenio je da je borba protiv kanabisa izgubljena i da je "zavaravanje" misliti drugačije.

Hejg je pozvao na legalizaciju marihuane pošto je vlada prošle nedelje popustila i dozvolila da 12-godišnji dečak s epilepsijom dobije tretman uljem od kanabisa za koji je njegova majka tvrdi da je potreban za spriječavanja napada opasnih po život.

Medicinska upotreba marihuane zabranjena je u Velikoj Britaniji, pa je ulje kanabisa iz kanade namjenjeno dječaku Biliju Koldvelu, prošle nedelje zaplenjeno na aerodromu Hitrou.

Dječak je hospitalizovan usljed napada epilepsije, a britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je vratilo lijek posle protesta majke i uvjeravanje medicinskog tima da je tretman tim uljem neophodan, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Pojedini konzervativci su tražili da se promjeni zakon posle slučaja s dječakom, a vlada je obrazovala panel stručnjaka koji će razmatrati pojedine slučajeve. Oni međutim neće razmatrati legalizaciju marihuane potpuno - premijerka Tereza Mej je to isključila zbog "uticaja koji (marihuana) ima na živote ljudi".

Mej je rekla da je sistem uspostavljen za medicinsku upotrebu i da će politika vlade po tom pitanju zavisiti od ocjene ljekara.

Hejg je rekao da je slučaj dečaka s epilepsijom pokazao da je dosadašnja politika "neprikladna, neefikasna i potpuno zastarjela" ali i pozvao da se marihuana legalizuje za rekreativnu upotrebu.

On je napisao da tražiti od policije da spriječi upotrebu marihuane ima smisla kao dati nalog vojsci da ponovo uspostavi britansku imperiju.