Đukanovića radovala Miškovićeva inspiracija za biznis u Crnoj Gori

Kada je prezentovana ta investicija 2006., Đukanović je izjavio da je “Delta”, sa svojim dostignućima veoma interesantan partner

0 komentar(a)
13.12.2012. 10:43h

Otvarajući objekat u Podgorici u oktobru 2008. godine, predsjednik „Delte“ Miroslav Mišković je rekao da je posebnu podršku za ovaj projekat dobio od premijera Mila Đukanovića i njegove vlade.

„Imamo države u regionu koje su pozitivne za investitore, a imamo i države koje nešto koče - ne znam zašto“, izjavio je Mišković.

Kada je prezentovana ta investicija sredinom 2006. godine, Đukanović je izjavio da je “Delta”, sa svojim dostignućima, prije svega u Srbiji i regionu, veoma interesantan partner.

„Naš simboličan cilj je članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, a suštinski da ostvarimo demokratske i ekonomske standarde koji će nas preporučiti da budemo dio tog reprezentativnog društva. Za to su nam potrebni partneri, a jedan od takvih je holding Delta i u Vladi se veoma radujemo što oni nalaze inspiraciju za razvoj svog biznisa u Crnoj Gori“, izjavio je tada Đukanović.

Poslovanje “Delte” nema veze sa spornim privatizacijama zbog kojih je Mišković juče uhapšen, rekla je za B92 bivša potpredsjednica kompanije Milka Forcan.

Mišković je biznis u Crnoj Gori počeo 2007. godine, kada je sa Telekomom Srbija osnovao trećeg operatera mobilne telefonije M:tel Crna Gora, a godinu kasnije otvorio je najveći šoping mol u Crnoj Gori.

Danas je njegovo crnogorsko „poslovno carstvo“ smanjeno, jer je u međuvremenu prodao udio u M:telu, lanac marketa Maxi i vlasništvo u kompaniji Plodovi Crne Gore. Osim u “Delta Cityju”, trenutno je prisutan kroz dio vlasništva u osiguravajućoj kući Delta Generali osiguranje. „Blic“ je u julu prošle godine pisao da je Miškovićeva firma Acu Đukanoviću prodala vilu Galenika u Kotoru.

Čarapić: Ne istražujemo poslovanje Miškovića u Crnoj Gori

Crnogorsko Tužilaštvo nema pokrenut postupak protiv vlasnika Delta holdinga, Miroslava Miškovića, saopštila je vrhovni državni tužilac, Ranka Čarapić i dodala da će ta institucija reagovati ukoliko bude potrebe.

“Nemamo podatke koji bi nam u ovom trenutku nametnuli potrebu da nešto u tom smislu provjeravamo”, kazala je Čarapić novinarima nakon predstavljanja projekta Pravda za djecu.

Ona je dodala da će Tužilaštvo, ukoliko se takva potreba pokaže, reagovati kao što to čini uvijek u sličnim situacijama.

Ministar pravde, Duško Marković pozdravio je akciju pravosudnih organa Srbije u borbi protiv kriminala i korupcije, kao regionalnog i nacionalnog cilja.

“Ne mogu da komentarišem sam slučaj, kao što znate on je u samoj fazi izviđaja. Neodgovorno i neprofesionalno bi bilo od mene da komentarišem”, saopštio je Marković.

On je kazao i da od dokaza zavisi da li je bilo korupcije, kao i da je nemoguće praviti paralelu između nijednog događaja, a posebno ne regionalno.

Mišković i njegov sin Marko, koji je vlasnik Mera investment fonda, kao i vlasnik Nibens grupe, Šer korporacije i Preduzeća za puteve (PZP) Niš, Milo Đurašković i još sedam osoba, privedeni su u srijedu i određen im je pritvor od 48 sati. Oni su osumnjičeni za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

U Tužilaštvo su privedeni i bivši direktori PZP Niš, Milutin Gašević i Zoran Mihailović, predsjednik Skupštine akcionara PZP Niš, Dejan Jevtić i direktor Delta brokera, Predrag Filipović.

Privedeni su i direktor Šer korporacije Risto Ristić, akcionar PZP Niš, Zoran Kaitović i procjenitelj Konzita, Rašo Zdravko. Njima je takođe određen pritvor od 48 sati.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije, Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković u perodu od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom PZP Niš, a preko njega i suvlasnici više firmi za puteve - Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrijednu od oko 30 miliona EUR.

Galerija