Građani će za sada biti pošteđeni povećanja PDV-a

Ako Vlada bude prinuđena da sklopi aranžman sa MMF–om da bi nadomjestila nedostajuća sredstva za deficit i rate za stara dugovanja onda bi to, gotovo sigurno, značilo i veći PDV

0 komentar(a)
13.12.2012. 20:19h

Novog udara na životni standar preko povećanja poreza na dodatu vrijednost građani će za sada biti pošteđeni, jer nacrtom budžeta za iduću godinu nije sada planirano povećanje PDV-a, koje bi značilo i veće cijene brojnih proizvode i usluge.

"Vijestima" je u Vladi saopšteno da se "državni budžet u 2013. neće puniti većim porezom na dodatu vrijednosti (PDV), a to rješenje ostaje krajnja mjera”.

Međutim, ako Vlada bude prinuđena da sklopi aranžman sa MMF–om da bi nadomjestila nedostajuća sredstva za deficit i rate za stara dugovanja onda bi to, gotovo sigurno, značilo i veći PDV. To je jedan od uslova za sklapanje aranžmana.

Vlada 14. decembra treba da usvoji predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu koji je projektovan na oko 1,26 milijardi eura. Na tom nivou je bio i ovogodišnji, do rebalansa kada je iznos povećan na 1,4 milijardi eura.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

Ipak, zajedno sa nedostajućim novcem stvarne potrebe budžeta su mnogo veće. To potvrđuje i ovogodišnji rebalans budžeta nakon kojeg su ukupni primici budžeta porasli sa prvobitno projektovanih 1,35 na nešto iznad 1,4 milijarde eura, a razlika između prihoda i rashoda je pokrivena zaduženjima.

Deficit budžeta, za narednu godinu projektovan je na oko 95,2 miliona eura (ovogodišnji koji je već probijen je 86,6 miliona), što je 2,73 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Planiran je u okviru kriterijuma koji predviđaju da ne smije preći tri odsto BDP–a, a koji su predloženi novim sistemskim zakonom o budžetu čiji se nacrt nalazi na javnoj raspravi. Kapitalni budžet zadržan je na nivou ovogodišnjeg od 65,6 miliona eura.

Komisija za ekonomsku politiku tek je juče usvojila nacrt budžeta za narednu godinu koji je do kraja novembra, shodno važećem sistemskom zakonu o budžetu, trebalo da se uputi Skupštini na usvajanje.

Radoje Žugić

Nacrt, koji predlaže Ministarstvo finansija na čijem čelu je sada Radoje Žugić, vraćan je na doradu dok je njime rukovodio Milorad Katnić. Tako je do formiranja Vlade Mila Đukanovića usporen proces predlaganja budžeta.

Na sjednici Vlade 29. novembra razmatrana je usmena informacija o statusu izrade predloga zakona o budžetu i konstatovano je da bi, uprskos probijanju zakonskih rokova, nova Vlada trebalo da utvrdi konačni predlog.

Projekcija sluti na rebalans

Ministarstvo finansija je budžet za narednu godinu koncipiralo na osnovu projektovanog ekonomskog rasta od 2,5 odsto.

Međutim, Međunarodni monetarni fond je prognozirao rast ekonomije za Crnu Goru od 1,5 odsto, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala prognozu od 0,8 odsto.

Ukoliko prognoza Vlade o ekonomskom rastu bude pogrešna, neće biti ni predviđenih prihoda, što znači da će biti potreban rebalans. Rupa će se puniti novim zaduženjima, povećanjem PDV-a ili efikasnijom naplatom postojećih poreza i drugih državnih dažbina.

Galerija

Radoje Žugić FOTO: Boris Pejović