Ukrajina: Julija Timošenko predsjednički kandidat opozicije

Odluka je donijeta na kongresu opozicionih lidera, uključujući pripadnike partije Timošenkove i partije Jacenjuka

1 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Huffpost.com
08.12.2012. 09:35h

Glavna ukrajinska opoziciona alijansa imenovala je bivšu premijerku Juliju Timošenko za svog kandidata na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. godine.

"Julija Timošenko je pokazala da podržava evropske i demokratske vrijednosti, da je sposobna za borbu", naveo je bivši predsjednik parlamenta Arsenij Jacenjuk u saopštenju.

Odluka je donijeta na kongresu opozicionih lidera, uključujući pripadnike partije Timošenkove i partija Jacenjuka, navodi se u saopštenju alijanse, prenijela je agencija AFP.

Timošenko je prošlog mjeseca organizovala dvonedjeljni štrajk glađu u znak protesta protiv, kako tvrdi, prevare na parlamentarnim izborima na kojima je pobijedila partija predsjednika Viktora Janukoviča, od koga je i ona izgubila predsjedničke izbore 2010.

Bivša premijerka izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja u okviru jednog ugovora sa Rusijom i trebalo bi da izađe iz zatvora 2018, ali njene pristalice smatraju da bi trebalo da bude oslobođena ranije, zahvaljujući odluci Evropskog suda za ljudska prava.

"Očekujemo u narednih nekoliko mjeseci odluku Suda kome su se obratili advokati opozicionarke koji osporavaju njenu presudu.

Nadam se da će Sud osloboditi Juliju Timošenko", izjavio je Jacenjuk ruskoj agenciji Interfaks.