Erdogan: Mrzim seriju "Sulejman Veličanstveni"

Turski premijer je nedavno otišao i korak dalje, tražeći od tužilaca da reaguju, rekavši da serija izvrće istoriju, omalovažava "očeve nacije" i da bi je trebalo zabraniti

250 pregleda12 komentar(a)
07.12.2012. 13:07h

Turska državna avio-kompanija "Turkish Airlines" objavila je da će iz ponude televizijskih programa na svojim letovima povući seriju "Sulejman Veličanstveni", za koju je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan javno rekao da je "mrzi".

Istanbulski dnevnik "Zaman" prenio je i da je premijer Erdogan u mnogim situacijama izrazio nezadovoljstvo serijom o osmanskom vladaru.

Prema pisanju lista, Erdogan je prošlog mjeseca otišao i korak dalje, tražeći od tužilaca da reaguju, rekavši da serija izvrće istoriju, omalovažava "očeve nacije" i da bi trebalo da bude zabranjena.

Premijer je teško kritikovan zbog te intervencije, koju su mnogi ocijenili kao antidemokratsku, jer producenti i pisci imaju pravo da predstave svoje viđenje istorije, kao

Premijer je teško kritikovan zbog svoje intervencije, koju su mnogi ocijenili kao antidemokratsku, jer producenti i pisci imaju pravo da predstave svoje viđenje istorije, kao umjetnički čin
umjetnički čin, piše "Zaman", ali i dodaje da su neki drugi osjećali potrebu da iskažu podršku premijerovim stavovima.

Ranije ove nedjelje, vladajuća Erdoganova Partija pravde i razvoja predložila je u parlamentu da se za krivično djelo proglasi prekrajanje istorije u TV-serijama ili književnim djelima.

"Turkish Airlines" je saopštio da je serija "Sulejman Veličanstveni" uvrštena u listu programa za decembar, ali da neće biti emitovana.

"Namjeravali smo da emitujemo seriju, ali premijerov negativan stav o njoj naveo nas je da promijenimo odluku", prenosi list izjavu jednog zvaničnika avio-kompanije.

Predsjednik turske vlade Erdogan navodi da je sultan Sulejman Veličanstveni veći dio života proveo na konju, jašući s bojišta na bojište, i kritikuje TV-seriju koja je prikazala velikog sultana kako najviše vremena provodi u palati, među ženama u svom haremu.

Galerija