Internet je odlična stvar, ali na njemu može postojati opasnosti od sajber nasilja

“Nemojte da stojite po strani ako ste svjedoci sajber maltretiranja. Svako ima jedinstvenu ulogu”

97 pregleda1 komentar(a)
05.12.2012. 08:10h

Da je internet sjajno otkriće novog doba, ali i da opasnost u sajber svijetu “vreba“ na brojnim internet stranicama, zna svaki tinejdžer koji većinu slobodnog vremena provodi on-line. Iako se Crna Gora ne može pohvaliti jakom zakonskom regulativom koja se odnosi na zaštitu djece i mladih na internetu, postoje nevladine organizacije i pojedinci koji edukuju mlade kako se ponašati u sajber okruženju.

Tako je NVO “Prima” u saradnji sa ambasadom Australije iz Beograda prošle sedmice organizovala promociju australijskog filma “Tagged” koji je ove godine nagrađen zlatnom medaljom na Svjetskom festivalu medija u Hamburgu i srebrnom medaljom u Njujorku, na Festivalu za televiziju i film.

"Tagged"

Zahvaljujući tom projektu, desetine mladih iz Podgorice imali su priliku da u sali KIC “Budo Tomović” pogledaju edukativni film koji je dio programa vlade Australije o zaštiti od sajber kriminala i da raspravljaju o prednostima i manama interneta, kao i o najboljim rješenjima za sprečavanje problema.

Nerezidentna ambasadorka Australije Helena Studdert tom prilikom je kazala da je australijska vlada učinila dosta značajnih koraka u oblastima koje se tiču on-line zaštite mladih, ali i uložila dosta novca u sigurnosne politike koje se tiču interneta, veb sajta Cybersmart i suzbijanje opasnosti u sajber svijetu.

Cybersmart kao program australijske vlade ohrabruje porodice i škole da zajednički rade na informisanju i zaštiti djece, tako što će pričati o sajber maltretiranju i ulozi koju djeca imaju u sprečavanju tog maltretiranja
“Internet je odlična stvar, ali na njemu može postojati opasnosti od sajber nasilja, kao što je fotografisanje i slanje fotografija koje mogu biti pornografskog sadržaja, narušavanje privatnosti. Sajt Cybersmart.gov.au je alatka koja slobodno mogu da koriste svi u svijetu”, kazala je ona prije promocije filma.

Govoreći o tom sajtu i nacionalnom edukativnom programu za mlade, Studdert je pojasnila da će sadržaj jednako koristan i uticajan biti i za mlade u Crnoj Gori, kao i u Australiji.

Iako nije detaljnije komentarisala nepostojanje zakonodavnog okvira koji se odnosi na ovu problematiku, ambasadorka je pohvalno govorila o zainteresovanim NVO i ljudima koji na ovu temu u Crnoj Gori razgovaraju sa djecom.

Cybersmart kao program australijske vlade ohrabruje porodice i škole da zajednički rade na informisanju i zaštiti djece, tako što će pričati o sajber maltretiranju i ulozi koju djeca imaju u sprečavanju tog maltretiranja.

Da borba protiv sajber kriminala nije jeftina, govori podatak da je vlada Australije u maju 2008. odvojila 125,8 miliona dolara za plan borbe protiv on-line rizika, koja će biti sprovedena u naredne četiri godine.

Namijenjen mladima, roditeljima, profesorima i bibliotekarima, Cybersmart veb sajt omogućava besplatno savjetovanje i preko Cybersmart Online Helpline, a korisnicima interneta poručuje: “Nemojte da stojite po strani ako ste svjedoci sajber maltretiranja. Svako ima jedinstvenu ulogu”.