Đukanović Pozitivnoj: Dvoje vaših odbornika je promijenilo dres

"Uvjeren sam da će se svi u Nikšiću pobrinuti da se ispoštuje interes građana", rekao je Vujanović

51 pregleda0 komentar(a)
04.12.2012. 20:40h

Komentarišući dešavanja u Nikšiću, novi premijer Milo Đukanović je rekao da je ubijeđen da taj slučaj "treba da bude podsticaj da precizno razmislimo i povedemo transparentnu akciju koja će pokazati da li su osnovane sumnje po tom pitanju" i da se svi "moramo zamisliti da li stvaramo pretpostavke za to što se tamo dsilo".

On je pružio punu podršku na pravnom planu u cilju ispitivanja je li bilo političke korupcije.

"Na politilčkom planu, mislim da moramo veoma pažjivo, posebno sada kada smo se opredijlili da sa partijskih pređemo na slobodne mandate, kreiramo što manje alibija za odbornike i poslanike za promjene dresa. Da li je Pozitivna to uradila, vi sudite. Dvoje vaših odbornika je promijenilo dres", rekao je Đukanović.

On se zapitao i da li razloge za dešavanja u Nikšiću treba tražiti u tome što je Pozitivna saopštavala da neće u koaliciju ni sa vlašću ni sa opozicijom, te da će voditi računa o crnogorskim interesima.

"A da ste onda ušli u koaliciju sa strankom čiji je odbornik slušajući našu himnu pjevao u sebi ’Bože pravde’. Pažljivo sam provjeravao politički ono što su vaše sumnje. Prema mom uvidu, Đurović nikada nije bio u evidenciji DPS-a. Zato je moja preporuka da pažljivo pogledajte o čemu je riječ", poručio je Đukanović.

On je na optužbu Srđana Milića da "personalno stoji iza dešavanja u Nikšiću" poručio: "Iza ove brutalne neistine stoji Srđan Milić".

Vujanović: Politička situacija u Nikšiću što prije da se riješi

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je u Nikšiću trenutno paralisan sistem i da želi da taj grad riješi očiglednu političku krizu na način koji će biti u najboljem interesu građana.

"Očigledno je da lokalni parlament ne funkcioniše, da izvršna vlat nije kostituisana kao ni radna tijela. Ipak sam uvjeren da će se svi u Nikšiću pobrinuti da se ispoštuje interes građana", rekao je Vujanović.

Lider pozitivne Darko Pajović komentarišući ekspoze mandatara Mila Đukanović, poručio je da je on "posljednja osoboda koja kaže da će poštovati volju građana".

"Dešavanja u Nikšiću pokazuju da nema poštovanja volje. Toga se stidi Crna Gora. Stidimo se i mi postupka bivšeg odbornika Pozitivne. Borićemo se u institucijama sistema da vratimo ono što je naše. Personalnih napuštanja bilo je i ranije. Ali demokratska volja se mora poštovati. Svako ko smatra da je ovo dobar gest kojim se riješio neki problem, vara se. Tražićemo ono što nam je oteto", poručio je Pajović.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da izlaganju ekspozea nijesu prisustvovali zbog dešavanja Nikšiću, optužujući Đukanovića da stoji iza svega.

"Ono što vi radite govori o vama. Na takav način se samo produbljuju podjele u Crnoj Gori", rekao je Milić.

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević ocijenio je da je izbor nove Vlade obilježila "politička korupcija u Nikšiću". On je predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića podsjetio i da je njegova partija bila žrtva sličnih zbivanja u Andrijevici.

"Ova vlada danas nema ono osnovno, politički legitimitet. Onaj ko je spreman da klupi odbornika, spreman je da kupi sve nas. Ako budemo jedni druge kupovali, znači da ne poštujemo Crnu Goru. Mi moramo zajednički naći odgovor da li se napravio dogovor o temeljima Crne Gore, da li mislimo da svi vjerujemo u demokratiju, vladavinu prava", rekao je Medojević.

On je istakao da onaj ko ugrožava temelje, ugrožava čitavu državu "koja se ne može praviti na slabim temeljima i muljetvitom tlu".

"U Nikšiću je udareno na Crnu Goru. Znamo ko je to učinio. Ako nismo demokratska država, koja je uloga izbora, ustava, institucija. Ako ne riješimo ovo pitanje da obornik vrati mandat partiji, dovodimo u pitanje demokratski legitimiet svih institucija", zaključio je Medojević.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić rekla je da je ponašanje Đurovića u Nikšiću devijantno.

"Kako mislite sa ovakvom praksom da ispunjavate zahtjeve EK za poglavlja 23 i 24. Vaš program nije donio ništa novo. Jedino ste donijeli novu opoziciju koja će se baviti boljom Crnom Gorom. Drago Đurović je čovjek DPS-a i njegove brutalne demonstracije moći", istakla je ona.

Galerija

Milo Đukanović FOTO: Boris Pejović