Mnoge žene trpe batine

Tokom prošle godine Uprava policije evidentirala je 232 krivična djela nasilja u porodici, od čega su 230 prijavljenih počinalaca - muškarc

119 pregleda10 komentar(a)
Nasilje, Foto: Shutterstock
01.12.2012. 10:16h

Gotovo svakog dana po jedna žena u Crnoj Gori policiji prijavi da je žrtva nasilja, a pretpostavlja se da je broj onih koje trpe batine u bračnoj ili vanbračnoj zajednici nekoliko puta veći.

Tokom prošle godine Uprava policije evidentirala je 232 krivična djela nasilja u porodici, od čega su 230 prijavljenih počinalaca - muškarci.

“Žrtve nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici u 2011. godini bilo je 257 lica, od kojih 193 ženskog pola, procentualno 75 odsto, dok su maloljetna lica kao žrtve porodičnog nasilja evidentirana u 22 slučaja”, saopštila je Uprava policije.

U ovoj godini slika nasilja nad ženama nije ništa bolja - od 1. januara do 1. novembra ove godine u Crnoj Gori je registrovano 139 krivičnih djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.

U ovom periodu na medi nasilnika uglavnom su bile žene, a u četiri slučaja prijave je policije podnijela i zbog nasilja nad maloljetnicima.

Muškarci udaraju “sa mjerom”

Nedavni brutalni slučaj u Novom Sadu kada je mladić batinama do smrti ubio svoju dugogodišnju djevojku na svu sreću nije nešto što se često događa i u Crnj Gori.

Policija prošle i ove godine nije evidentirala nijedno krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici usljed kojih je nastupila smrt.

Ukoliko se pogleda policijska statistika žene kod nas najčešće nasilje trpe od partnera bilo da sa njim žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

“Rjeđi su slučajevi nasilja nad ženama, počinjeni od strane drugih članova porodice, odnosno porodične zajednice. Najmanje su zastupljeni slučajevi da žena bude žrtva nasilja od njoj nepoznatog počinioca”, navodi UP.

Pokušavaju da suzbiju nasilje

Uprava policije u saradnji sa NVO sektorom, centrima za socijalni rad tvrdi da posvjećuje pažnju žrtvama porodičnog nasilja, pružajući adekvatnu pomoć i podršku u cilju njihove zaštite i suzbijanju svih vidova nasilja.

“U okviru svoje nadležnosti, UP poseban značaj daje preventivnom djelovanju, operativnom radu na terenu, kontinuiranoj edukaciji što većeg broja službenika policije koji rade na prevenciji nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i svih drugih oblika nasilja, poboljšanju statističkog i analitičkog praćenja i izvještavanja iz ove oblasti uz primjenu pozitivnih iskustava i najbolje prakse razvijenih evropskih policijskih službi”, navodi se u odgovorima policije.

Važećim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u područnim jedinicama Uprave policije sistematizovana su službenička mjesta za suzbijanje nasilja u porodici.

“Nastojaimo da specijalizujemo službenike za krivična djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i podižemo svijest o tom problemi i mogućim posljedicama. UP je podržala i uzela učešća u nizu aktivnosti, čiji je cilj suzbijanje nasilja nad ženama, koje su najčešće žrtve KD nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici”, pojašnjeno je u policiji.

Policajci uče šta je porodično nasilje

Policijski službenici učestvuju u projektu pod nazivom „Trening o suzbijanju nasilja u porodici i primjena Protokola o postupanju institucija u slučajevima nasilja u porodici“, koji je počeo 11. novembra i trajaće do 1. decembra ove godine.

U okviru projekta, u deset crnogorskih opština, realizovan je veći broj treninga u kojima pored službenika UP učestvuju i službenici centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žrtava nasilja u porodici.

“Cilj treninga je pravovremeno prepoznavanje i suzbijanje svih pojavnih oblika nasilja u porodici i što kvalitetniji i senzibilniji tretman lica ugroženih porodičnim nasiljem. Nasilje u porodici je izuzetno složen psihosocijalni problem koji se može suzbiti uz upućenost i kooperativnost u radu svih relevantnih subjekata, koji ponaosob imaju specifičnu kompetentnost i odgovornost u borbi protiv bilo kojeg vida nasilja”, navodi UP.

Predavači na treninzima su već prošli obuku za trenere u okviru Programa za rodnu ravnopravnost IPA 2010, a učešće imaju NVO Centar za ženska prava, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica.