Vlada na UDG finansira smjerove koji postoje na državnom Univerzitetu

Bošnjak: Da su odlučili da finansiraju studije veterine, biohemije ili neke druge koji ne postoje u Crnoj Gori, to bi bilo opravdano

274 pregleda5 komentar(a)
01.12.2012. 20:32h

Vlada Crne Gore odlučila je da iz budžeta izdvoji skoro 200.000 eura za finansiranje studenata privatnih fakulteta i to na smjerovima koji suštinski postoje na državnom Univerzitetu, rekla je juče profesorica Metarlurško–tehnološkog fakulteta i poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Ona je komentarišući odluku da se novac građana usmjeri ka tri privatna univerziteta, a najviše na Univerzitet Donja Gorica, kazala da se radi o konfliktu interesa jer se novi–stari premijer Milo Đukanović nalazi u vlasničkoj strukuturi te visokoobrazovne ustanove.

“Treba se osvrnuti i kritikovati Zakon o visokom obrazovanju koji je donijet jer je omogućio da Vlada određuje koji je javni interes, a ovdje izgleda da je javni interes u stvari ništa drugo do privatni interes pojedinaca. Tako je i UDG najviše novca dobio, dok su ostalim univerzitetima dali novac kako ne bi ispalo da samo finansiraju studente na UDG. Treba imati u vidu i da na tom, ali i drugim privatnim fakultetima, predaje veliki broj ministara i pomoćnika ministara”, kazala je Bošnjak.

Država će sa 200.000 pomoći privatne fakultete, najviše para za UDG >>>

Ona je dodala da nigdje na svijetu država ne finansira studije koji već postoje na državnom univerzitetu.

“Da su odlučili da finansiraju studije veterine, biohemije ili neke druge koji ne postoje u Crnoj Gori, to bi bilo opravdano. Svi oni smjerovi za koje su odlučili da finansiraju studente već postoju na Univerzitetu Crne Gore. Možda se ne zovu tako, ali kad bi se uporedili nastavni programi to bi bilo to”, istakla je Bošnjak.

Ona je ocijenila i da država godinama ima maćehinski odnos prema Univerzitetu Crne Gore, koji se ogleda i u malom budžetu koji se opredjeljuje za tu visokoobrazovnu ustanovu. Upravo takav odnos, smatra ona, učinio je da se pojave anomalije na nekim od fakulteta.

“Zbog nemaštine, mnogi fakulteti da bi opstali bili su prinuđeni da preko upisa samofinansirajućih studenata obezbjeđuju novac za osnovne potrebe, kao što su zarade. Zato se sada javljaju afere, kao što je trenutno ova na Pravnom fakultetu. Mora se ojačati državni univerzitet i to je ono što bi svaka normalna država uradila”, ocijenila je ona.

Nigdje na svijetu država ne finansira studije koji već postoje na državnom univerzitetu. Da su odlučili da finansiraju studije veterine, biohemije ili neke druge koji ne postoje u Crnoj Gori to bi bilo opravdano, rekla je Branka Bošnjak
I Studije bezbjednosti koje je Vlada odlučila da finansira postoje na Pravnom fakultetu u Podgorici. Na Biotehničkom fakultetu školuju se studenti koji se bave prehrambenom tehnologijom, bezbjednošću hrane i ekologijom, a Vlada će finanisrati 20 studenata za tu oblast na UDG.

Vlada će dati 80.000 eura za smjerove Audiovizuelna produkcija i Dizajn vizuelnih komunikacija na Univerzitetu Mediteran, iako se te oblasti mogu vezati za Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju.

Ni Fakultet za državne i evropske studije nije jedini u Crnoj Gori gdje se takva tematika može izučavati, već Evropske studije nudi i državni Fakultet političkih nauka. Ipak, Vlada će FDES-u uplatiti 25.350 eura.

Ministarstvo prosvjete juče nije odgovorilo po kojim su kriterijumima odlučivali kada su predložili da se finansira šest studija na privatnim fakultetima, od kojih je najveći onaj čiji je vlasnik njihov partijski šef.

Koji profil stručnjaka daje Politehnika?

Vlada je, kao studije od interesa za državu na Univerzitetu Donja Gorica, prepoznala i Politehniku koja, kako piše na sajtu tog privatnog univerziteta, obuhvata obrazovanje u oblasti arhitekture, građevinarstva uz teme ekonomije i marketinga, iako i Arhitektonski i Građevinski fakultet obuhvataju predmete koji se tiču menadžmenta.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Goran Radović kazao je za “Vijesti” da studij politehnike ima neke od predmeta koji se tiču arhitekture, ali da se ne radi o sličnim studijima.

“Nije mi jasno koji su profil stručnjaka studenti koji završe taj fakultet. Ipak, ako država smatra da nam takav kadar treba i ako takav kadar može da zaposli, onda je i u redu da ga finansira”, kazao je on.