Đukanović traži kovertirane ostavke svih javnih funkcionera, osim ministara

Poruka šefovima organa izvršne vlasti i njihovim pomoćnicima, direktorima javnih preduzeća i ustanova

0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
29.11.2012. 08:21h

Šef Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović zatražio je od svih pomoćnika ministara, direktora uprava, direkcija, javnih preduzeća i ustanova da prije izbora nove vlade kovertiraju ostavke.

To je potvrđeno “Vijestima” iz više izvora iz DPS-a nakon što je juče popodne stigla dojava o toj mogućnosti.

Glavni odbori DPS-a i SDP-a raspravljaće o kandidatima za ministre u nedjelju 2. decembra
Riječ je o političkom dogovoru sa liderom SDP-a Ranko Krivokapićem koji će to isto zatražiti i od svojih kadrova kako bi se poslala poruka da je “potrebno povećati osjećaj odgovornosti na svim nivoima”.

"I da niko na funkciju ne može računati kao na stečeno pravo, ni po individulanoj osnovi, ni po partijskoj pripadnosti", kazao je izvor “Vijesti” iz DPS-a.

Prema informacijma “Vijesti”, pojedini ministri su organizovali hitne sastanke sa saradnicima kako bi ih obavijestili o partijskoj direktivi da daju bjanko ostavke iako crnogorsko zakonodavstvo tako nešto ne poznaje.

Krivokapić je prije nekoliko dana nagovijestio ovakvu mogućnost kada je novinarima saopštio da se u razgovoru sa Đukanovićem saglasio da je potrebna kadrovska revizija svih struktura. I budući premijer je u nekoliko navrata ponovio da su potrebna kadrovska osvježenja.

Ukoliko kovertiraju ostavke, a to ne moraju da urade, resorni ministri ih mogu aktivirati u svakom trenutku, a da pri tom, u slučaju konflikta, ne moraju prolaziti kroz pravne zavrzlame, negativne ocjene o radu u dužem periodu
Iako bi ovakava potez mogao zaslužiti pohvale s obzirom na osnovane sumnje da su pojedinci iz državnog aparata korumpirani ili nesposobni, sa druge strane može se ocijeniti da se Đukanović odlučio na ovaj korak kako bi indirektno zaprijetio ili kaznio partijske kadrove koji su podbacili u partijskom radu na parlamentarnim izborim 14. oktobra, ali i lako se otarasio onih koji otkažu bespogovornu poslušnosti.

To se može, takođe, tumačiti i kao politički marketing jer je novi-stari premijer više puta prijetio da u vlasti više neće biti mjesta za one koji ne rade, ali nikada nije ispunio to svoje obećanje. Takođe, izborom nove vlade ionako prestaje mandat svim direktorima uprava i direkcija koji su u skladu sa starim zakonom birani bez konkursa.

Izuzetak su direktori javnih preduzeća čiji izbor ne zavisi od izbora vlade, ali i nekoliko direktora vladinih institucija koji su nedavno birani na javnom konkursu, prema novim rješenjima iz Zakona o državnim službenicima i namještencima.

Onima koji su tako birani, poput direktora Uprave carina i Uprave za nekretnine, prema zakonu mandat traje pet godina.

Ukoliko kovertiraju ostavke, a to ne moraju da urade, resorni ministri ih mogu aktivirati u svakom trenutku, a da pri tom, u slučaju konflikta, ne moraju prolaziti kroz pravne zavrzlame, negativne ocjene o radu u dužem periodu, da bi ih razriješili sa te funkcije.

Rok do kada bi pomoćnici ministara i straješine organa morali da dostave bjanko ostavke ističe vjerovatno u nedjelju ili ponedjeljak. Glavni odbori DPS-a i SDP-a raspravljaće o kandidatima za ministre u nedjelju 2. decembra.

Očekuje se da će Đukanović prethodno na Predsjedništvu te partije obaviti posljednje konusultacije o programu nove vlade i kadrovskim rješenjima.

Ranije je najavljeno da će sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o programu i sastavu nove vlade održati u ponedjeljak 3. decembra.