Krivokapić raspisuje izbore u januaru

Krivokapiću je ostavljena mogućnost da mnogo prije isteka mandata Filipu Vujanoviću raspiše izbore, ali on to nema namjeru da uradi

70 pregleda17 komentar(a)
28.11.2012. 15:06h

Šef parlamenta Ranko Krivokapić planira da u prvoj polovini januara sljedeće godine raspiše predsjedničke izbore, saznaju Vijesti” iz izvora bliskih predsjedniku parlamenta.

To znači da bi predsjednički izbori mogli da se održe krajem marta ili u prvoj polovini aprila.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, izbore za šefa države raspisuje predsjednik Skupštine “najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika” i od raspisivanja do dana njihovog održavanja “ ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana”.

Prema nekim istraživanjima, poslije Vujanovića, Mila Đukanovića i Igora Lukšića, sljedeća popularna ličnost iz DPS je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koja će izvjesno biti i u novoj Vladi
Krivokapiću je ostavljena mogućnost da mnogo prije isteka mandata Filipu Vujanoviću raspiše izbore, ali on to nema namjeru da uradi.

Drugi predsjednički mandat Vujanović je počeo 23. maja 2008. godine polaganjem zakletve u Skupštini, nakon što je 6. aprila pobijedio u prvom krugu izbora.

To znači da je krajnji zakonski rok do kada Krivokapić mora da raspiše izbore do 22. januara.

DPS je nedavno sa svojim partnerima, SDP-om, LP-om, BS, HGI, Forcom i DP potpisao Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, prema kojem će predsjednički kandidat biti iz redova najjače partje.

“Partije su saglasne da dogovorom podrže kandidata DPS-a za predsjednika Crne Gore, koji bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima”, navodi se u sporazumu.

“Partije su saglasne da dogovorom podrže kandidata DPS-a za predsjednika Crne Gore, koji bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima”, navodi se u sporazumu
Izvor “Vijesti” iz DPS je rekao da je ta odredba formulisana na taj način jer planiraju da partnerima ponude kandidata koji, prema istraživanju javnog mnjenja koje bi sproveli, ima najveće šanse za pobjedu.

Istraživanja javnog mnjenja već duži period pokazuju da je Vujanović najpopularnija ličnost u Crnoj Gori, ali to ne znači da neki drugi kandidat iz DPS-a nema veće šanse za pobjedu. Vujanović taj rejting uživa samo zahvaljujući najboljoj srednjoj ocjeni. Osim toga, SDP uporno ponavlja da na predsjedničkim izborima neće podržati Vujanovića koji bi u eventualno izbornu trku ušao tako što bi on i njegova partija morali da objasne kako ima pravo na treći mandat, što osporava Krivokapić i dio stručne javnosti.

Prema nekim istraživanjima, poslije Vujanovića, Mila Đukanovića i Igora Lukšića, sljedeća popularna ličnost iz DPS je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, koja će izvjesno biti i u novoj Vladi.

Da bi DPS mogao imati problema prilikom izbora predsjedničkog kandidata, ako se opet ne odluči za Vujanovića, ukazuje činjenica da su predsjednik i još dva potpredsjednika u izvršnoj vlasti. Jedini čelnik DPS koji je trenutno bez funkcije u državnoj vlasti je Svetozar Marović.

Međutim, drugi izvor “Vijesti” iz DPS-a, ne sporeći da ozbiljno razmatraju rezulate javnog mjenja, ukazao je da se moraju poštovati partijska pravila i mišljenje infrastrukture. On je kazao da kandidata DPS za predsjednika države mogu da predlože mjesni i opštinski odbori, da to sve sumira Predsjedništvo, nakon čega konačnu odluku donosi Glavni odbor.

Galerija