STAV

Sloboda izražavanja i ugled braće, sestara...

Postupci zbog povrede ugleda i časti povezani su uglavnom sa bivšim i budućim premijerom i licima koja su porodično ili poslovno povezana sa njim ili Vladom. Po pravilu su tužioci imali uspjeha u tim postupcima u vrijeme kada je Đukanović bio premijer. Jedina razlika za sada je što je Safet Kalić u bjekstvu. Svi drugi su još uvijek tu

3 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
27.11.2012. 17:46h

U odbranu "časti i ugleda" od "krvožednih novinara" i drugih kritičara, prvo su pred sudovima istupili javni funkcioneri. Malo je prostora da se svi ovdje pomenu, pa da se zadržimo na par slučajeva iniciranih "sa najvišeg nivoa".

Tako je 2003. godine prošli i budući premijer preko "najboljih sudova u regionu" naplatio 15.000 eura od dnevnog lista "Dan". Isti čovjek sa istom funkcijom, opet preko "najboljih sudova u regionu" naplatio je i 2010. godine 14.000 eura za duševne bolove, takođe od "Dana".

Isti sudovi su istom tužiocu dosudili i 10.000 eura od "Daily press"-a i njegovog direktora. Istina, prvostepenom presudom bilo mu je dosuđeno duplo više, pa je sudija koji je to dosudio ubrzo unaprijeđen u Viši sud koji je iznos smanjio.

Nakon ovih presuda, na tužbe radi duševnih bolova odlučuju se bezbjednosno interesantna lica. Ni tu se ne mogu pomenuti svi, pa ćemo se zadržati samo na nekima "sa najvišeg nivoa". Najviše takvih tužbi podnio je Safet Kalić. Tužbe Kalića, sa manje ili više uspjeha, podnošene su protiv novinara Petra Komnenića, novinarke Jasmine Muminović, ND "Vijesti", nedjeljnika "Monitor".

Primjer bivšeg i budućeg premijera i Safeta Kalića slijede i pravna lica i strateški partneri Vlade, koji "trpe" povredu poslovnog ugleda kada se govori o sumnjama vezanim za njihovo poslovanje i o vezama sa samim vrhom izvršne vlasti.

Tako su Željezara i njen tadašnji vlasnik MNSS BV iz Amsterdama 2008. godine tražili 10 miliona eura naknade štete od "Daily press"-a i Nebojše Medojevića.

Prvostepenom presudom dosuđeno im je "samo" 33.000 eura od sudije koji je nepunih godinu kasnije dosudio po 15.000 eura djeci stradalih u zločinu deportacije bosanskih izbjeglica 1992. godine. Isti tužioci (Željezara i MNSS BV) pokreću 2010. godine postupak protiv MANS-a i Vanje Ćalović za naknadu štete i traže 36.000 eura, kao i krivični postupak za klevetu protiv Vanje Ćalović.

Strateški partneri Vlade gube ove postupke, ali ubrzo kroz stečaj gube i Željezaru. Slučajno ili ne, tada se Milo Đukanović sa pozicije premijera bio "povukao u biznis".

Nedavno su protiv MANS-a i "Daily press"-a tužbu zbog "povrede poslovnog ugleda" podnijeli i "Lutrija" i "Džek pot". Predmet je dodijeljen sudiji koji je Željezari i MNSS BV-u dosudio 33.000 eura.

Punomoćnik ovih pravnih lica optužuje MANS i “Vijesti” da danima "čereče" sudijinog brata, koji je osuđen za primanje mita dok je radio u Upravi carina. Nakon posla u Carinama jedno vrijeme je bio vozač bratu bivšeg i budućeg premijera u Prvoj banci, a onda ga je predsjednik Vujanović pomilovao i vraćen je tamo gdje treba i da radi - u Upravi carina. Nije lijepo o tome pričati i narušavati privatnost i spokojstvo njega, brata, Carina i suda. To je stvarno ravno "čerečenju".

Lično sam ubijeđen da ovaj sudija nije u stanju da obezbijedi pravično suđenje MANS-u i "Daily press"-u, koji mu brata javno "čereče". Ipak, zahtjeve za njegovo izuzeće punomoćnik "Lutrije" i "Džek pota" kvalifikuje kao "zloupotrebu procesnih prava i odugovlačenje postupka".

Inače, ni jedan zahtjev za izuzeće nije postavljen na ročištu, već uvijek dovoljno ranije da sud ima vremena da o njemu odluči. Istine radi, tuženima se dva puta neposredno na ročištu uručuju podnesci punomoćnika koji druge optužuje za zloupotrebe procesnih prava i odugovlačenje.

U odbranu časti i ugleda riješili su hrabro da ustanu i sudije Ustavnog suda prijavom Advokatskoj komori protiv mene zbog "omalovažavanja i vrijeđanja" tokom postupka i nakon donošenja odluke o Zakonu "euro po euro".

Nijesu konkretizovali šta ih vrijeđa, vjerovatno nemaju vremena od rada po inicijativama koje im i po četiri godine "skupljaju prašinu" negdje u sudu. Pretpostavljam da im ne doprinosi ugledu to što sam ukazao na njihovu očiglednu političku pristrasnost i zavisnost.

Na kraju, tužbu je podnijela i sestra bivšeg i budućeg premijera. "Dan" i "Vijesti" su joj nanijeli duševne bolove tekstovima o privatizaciji Telekoma. Nije se izjasnila da li su službe SAD uzrokovale patnje i bolove govoreći o istoj temi, ali je brat prethodno rekao da se radi o "glupostima preko okeana".

Navodi preko okeana u vezi Telekoma teško da se mogu nazvati glupostima, jer se za gluposti svakako ne plaća poravnanje od skoro 100 miliona eura. Uzgred, da gluposti izazivaju bolove, Vlada i pojedine sudije bi do sada uzrokovali nesagledive posljedice.

Dakle, postupci zbog povrede ugleda i časti povezani su uglavnom sa bivšim i budućim premijerom i licima koja su porodično ili poslovno povezana sa njim ili Vladom. Po pravilu su tužioci imali uspjeha u tim postupcima u vrijeme kada je Đukanović bio premijer. Jedina razlika za sada je što je Safet Kalić u bjekstvu. Svi drugi su još uvijek tu.

I premijer se "vratio iz biznisa". Svi postupci vođeni su, manje-više, zbog ukazivanja na veze samog vrha izvršne vlasti sa organizovanim kriminalom. Evropska komisija kaže da u borbi protiv te korupcije Crna Gora nema rezultata. U Crnoj Gori se sudi onima koji o tome pričaju. Onaj ko ne zna da li će se stanje popraviti povratkom Đukanovića zaslužuje kvalifikaciju kakvu je Đukanović dao službama SAD.