Glomazić: Sudar dva aviona kod Tivta izbjegnut pukom srećom

„Ovo je najozbiljniji slučaj ugrožavanja sigurnosti letenja u istoriji MA"

294 pregleda36 komentar(a)
27.11.2012. 19:13h

Montenegro Ejrlajns (MA) pozvao je nadležne organe da do kraja istraže incident, kada se avion te kompanije zamalo sudario sa Cesnom (C) 172 u blizini Tivta. Incident se dogodio 16. novembra kada je avion C-172 ušao u zonu kretanja aviona MA koji je saobraćao sa aerodroma Tivat redovnoj liniji za Beograd. Izvršni direktor MA Petar Glomazić kazao je, na konferenciji za novinare, da su se avioni mimoišli na malo rastojanju i da je pukom srećom izbjegnuta katostrofa.

TV Vijesti, Ana Manojlović

„Ovo je najozbiljniji slučaj ugrožavanja sigurnosti letenja u istoriji MA, i od 2005. godine kada je došlo do iskliznuća našeg aviona sa piste u Golubovcima, ovo je najdelikatnija situacija“, rekao je Glomazić.

Sistemski riješiti probleme On je kazao da Nacionalna komisija za istraživanje udesa i Agencija za civilno vazduhoplostvo vode istragu o incidentu, i da u redovnom zakonskom postupku događaj mora biti istražen. „MA insistira da se događaj istraži do kraja, moraju se izvući pouke iz ovakvih događaja, i mora se znati koji je propust napravljen i zbog čega je do ovoga došlo“, kazao je on. Glomazić smatra da se situacija mora sistemski riješiti, „kako se ovakvi incidenti ne bi događali“.

„Ne može se upoređivati udar ptice ili groma u avion i tehnički kvarovi sa očiglednim propustom da se dva aviona nađu na istom mjestu i da se srećnim slučajem izbjegne katostrofa“, naveo je on. Prema riječima Glomazića, sigurnost u vazdužnom saobraćaju počiva na poukama, na osnovu kojih se uči. „Bilo bi nerazumno da se dogodi neka katastrofa pa da nakon toga izvučemo pouku, očekujemo da će nadležni rasvijetliti događaj“, kazao je Glomazić.

Nisu u sukobu sa kontrolom letenja On je kazao da MA nije u sukobu sa kontrolom letenja na Tivatskom aerodromu. „Neko pokušava da to insinuira, želeći da javnost stekne utisak da je MA u sukobu sa kontrolom letenja“, rekao je Glomazić. Upitan kako je moguće da se avion C-172 našao u istom prostoru sa letjelicom MA, Glomazić je kazao da to mora biti utvrđeno istragom.

Vitas: Incident se desio iznad Jaza Pilot aviona MA Stevan Vitas kazao je da je imao dozvolu kontrole leta da izađe na pistu i poleti za Beograd. „Kontrola leta nije imala informaciju da je drugi avion u tom vazdušnom prostoru“, dodao je on. Vitas je kazao da je do incidenta došlo u predjelu iznad plaže Jaz. „Na visinu od oko šest hiljada stopa na blic sam ugledao avion C-172 i mimoišli smo se na maloj razdaljini“, rekao je Vitas, navodeći da su takvi incidenti najozbiljniji u bezbjednosti vazdušnog saobraćaja. On je naveo da avion C-172 nije uključio uređaj (transpoder), i da ga kontrola leta zbog toga nije uočila na radaru. „Svi koji učestvuju u istragama treba da učine sve kako se ovakvi slučajevi više ne bi ponovili“, rekao je Vitas. Direktor letačke operative MA Draško Popović demantovao je tvrdnje da su piloti kompanije nestručni i nekompententi. „Piloti imaju obuku dva puta godišnje i obučeni su za vrlo zahtjevan sistem“, kazao je on.

Galerija