Evropski parlamentarci traže ubrzavanje antikoruptivnih mjera

Odbor je pozvao na potrebu jačanja zakonodavnog okvira za nezavisnost i odgovornost sudstva, ali i na dalje jačanje nadzorne uloge Skupštine

8 komentar(a)
POSP, Evropski parlament, Foto: Savo Prelević
27.11.2012. 20:31h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Evropske unije i Crne Gore izrazio je žaljenje što korupcija ostaje uobičajena u Crnoj Gori i pozvao na praćenje rezultata istraga i presuda korupcije na visokom nivou.

To se navodi u predlogu zajedničke deklaracije i preporuka Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje, institucijama u Crnoj gori i Evropskoj uniji.

"POSP izražava žaljenje što korupcija ostaje uobičajena u Crnoj Gori, otuda poziva Vladu Crne Gore da ubrza primjenu mjera antikorupcije, posebno u pogledu uspostavljanja praćenja rezultata istraga i presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou", navodi se u predlogu deklaracije.

Na predlog koji su sačinili poslanici Evropskog parlamenta, crnogorski dio delegacije moći će da uloži amandmane. Zajednička deklaracija trebalo bi da bude usvojena na petom sastanku koji će naredna dva dana biti održan u Briselu.

Član POSP-a Miodrag Vuković (DPS) rekao je da su članovi crnogorskog dijela parlamentarnog odbora juče dobili predlog iz Brisela, te da se još ne zna hoće li biti amandmana.

"To treba učiniti do kraja prvog radnog dana zajedničkog sastanka koji će biti održan sjutra u Briselu. Kolege koje su sačinile taj predlog oslanjali su se na ocjene iz Izvještaja Evropske komisije, koji je nedavno objavljen", rekao je Vuković.

Na pitanje smatra li da je predlog deklaracije objektivan, Vuković je odgovorio: ”Teško mogu reći da je objektivan. Rekao bih da je u nekim stavovima isključiv, ali će se onda odmah reći da je to selektivno mišljenje nekog iz vlasti”.

Članovi POSP-a će se baviti i trenutnim odnosima između EU i Crne Gore, preporukama usvojenim na četvrtom sastanku POSP-a u Podgorici, nadgledanjem toka pregovora, regionalnom saradnjom i ekonomskim kretanjima, ali i napretkom koji je u ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
U predlogu zajedničke deklaracije POSP poziva Vladu da se usmjeri na jačanje i primjenu zakonodavnog okvira i dalje osposobljavanje kapaciteta organa za sprovođenje propisa u borbi protiv organizovanog kriminala, navodeći da to Vladi treba da bude prioritet.

Predlaže se i racionalizacija i modernizacija javnog sektora, uz poziv Vladi da se ojačaju institucionalni i administrativni kapaciteti državnih institucija koje se bave ključnim oblastima akija. Odbor je pozdravio uključivanje civilnog sektora u radne grupe koje se bave pristupnim pregovorima, ali se poziva na jednaku mogućnost pristupa svim zainteresovanima.

Odbor je pozdravio napredak u zaštiti i uključivanju manjina, pozivajući Vladu da preduzme dalje napore u borbi protiv diskriminacije i osudi napade na pripadnike LGBT zajdnice. U preporukama se crnogorske vlasti ohrabruju da nastave sa reformama na putu evroatlantskih integracija, uz naglašavanje značajne uloge koju zemlja ima kao izvor stabilnosti u regionu.

Članovi POSP-a će se baviti i trenutnim odnosima između EU i Crne Gore, preporukama usvojenim na četvrtom sastanku POSP-a u Podgorici, nadgledanjem toka pregovora, regionalnom saradnjom i ekonomskim kretanjima, ali i napretkom koji je u ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sjednicom u zgradi Evropskog parlamenta predsjedavaće zamjenik predsjedavajućeg delegaciji Evropskog parlamenta Jelko Kacin i šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

Jačati nadzornu ulogu parlamenta

U predlogu deklaracije navodi se da bi nova poglavlja u pristupnim pregovorima trebalo da budu otvorena u što skorijem roku, pod uslovom da proces reformi bude nastavljen i postignuti konkretni rezultati, posebno u oblasti vladavine prava.

Odbor je pozvao na potrebu jačanja zakonodavnog okvira za nezavisnost i odgovornost sudstva, ali i na dalje jačanje nadzorne uloge Skupštine, kroz usvajanje Zakona o parlamentarnoj istrazi, izmjena Poslovnika Skupštine i Zakona o tajnosti podataka.

Pozdravljena je i inicijativa predsjednika Filipa Vujanovića za organizovanje sastanka između predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednice Kosova Atifete Jahjage na samitu šefova država i vlada regiona.